PREMIERE: Kaiser Souzai spajaju staru i novu progressive školu u “Suddenly Gone” dub miksu

Kaiser-Souzai_1_1200x630

Moć suvremene techno produkcije stopljena s mističnim retrofuturizmom naprednog zvuka 70-tih.

Berlinski igrači Kaiser Souzai pripadaju ključnim kreatorima klupske kulture svog grada. U osnovi njihovog izričaja leži prozračna zavodljivost progressive techno zvuka, ali također vuku inspiraciju iz 70’s progressive psihodelije kakvu su plasirali bendovi poput Yes, Weather Report i Genesis. Vjerojatno upravo iz tih korijena proizlazi posebna atmosferičnost i kompleksna narativnost njihove muzike, kojima daleko nadilaze brojne od svojih kolega. Na sceni su već 14 godina – premda njihovi počeci leže u trance zvuku, danas predstavljaju onaj šareniji komad berlinske techno i prog/house kulture, koji nema pretjerane veze s “ekipom u crnom” kakva posjećuje Berghain i slične industrijske hramove.

Osim toga, vode i vlastitu etiketu Ballroom Records, a danas ćemo se pozabaviti njihovom trakom “Suddenly Gone (Dub Mix)” koja izlazi na kompilaciji “Secret Ballroom Gems Vol. II”. Radi se o psihoaktivnom, kozmičkom komadu progressive zvuka koji okrepljuje dušu i tijelo. Ubacite u brzinu!

Traka kreće poletno i efikasno, s oštrim perkusivnim elementima koji režu kroz miks i izmaglicu na podiju. U priču nas polako uvode sweepovi, koji pripremaju teren za pulsirajuću bas-liniju i epski aranžman koji preuzimaju akciju. Pomalo u duhu zlatnog doba 90-tih, lebdeći i plehnati synthevi rešetaju kroz zrak i bacaju tijelo u pokret. Nakon što se zacrtala osnovna atmosfera, slijedi kratak dramatičan intermezzo, a zatim započinju istinske prog eskapade sa synth leadovima u stilu velikih majstora 70-tih, dok ritmički elementi zakuhavaju napetost do ekstaze. Zatim, pročišćena ritmička dionica preuzima štafetu i ležerno vodi traku prema zaključku. Sjajna, kompleksna kompozicija koju vrijedi umiksati nakon nekog zahtjevnijeg i mračnijeg komada, da publici vratite sjaj u oči i osmijeh na lice.

Ostatak kompilacije krase neka etablirana imena, kao što su Ben Champell, AlBird, Dan Buri i Del Horno, ali i obećavajući umjetnici u usponu: Armitage, Paradoks, Carlos Perez i Paul Feris. “Secret Ballroom Gems vol. II” izlazi 8.9. na Beatportu – pre-order riješite OVDJE po cijeni od 10€, tj. 2,17€ po traci.