Facebook nudi stotine milijuna dolara vlasnicima muzičkih autorskih prava

mark-zuckerberg-facebook

Pod velikim pritiskom muzičke industrije

Stotine milijuna dolara smiješe se diskografskim kućama i izdavačima od Facebooka, dok traje rasprava o muzičkim pravima brojeva koje korisnici koriste u svojim uploadanim videima.

Facebook želi čim prije postići dogovor zbog sve veće frustracije korisnika kojima se redovito uklanjaju video sadržaji s njihovih profila i stranica.

Bloomberg navodi da je Zuckerbergov dugoročni cilj uspostaviti sistem koji automatski identificira muziku koja je pridružena videima uploadanim od strane korisnika, tako da najpoznatija društvena mreža priprema novac kako bi primirila vlasnike autorskih prava.

U prosincu prošle godine, Financial Times je izvjestio o razvijanju ovog sistema nakon pritisaka muzičke industrije. YouTube je 2016. godine platio milijardu dolara vlasnicima izdavačkih prava, ali je ova Googlova firma svejedno bila optužena da je isplatila nedovoljnu količinu novaca u odnosu na rivale kao što su Spotify i Apple Music.

Facebook je nedavno lansirao i novu uslugu – Facebook Watch, koja je orijentirana isključivo na video sadržaje različitog trajanja, a uključuje serije, emisije uživo s domaćinima koji u stvarnom vremenu odgovaraju na pitanja gledatelja, ali i razna sportska događanja.