Najbolja muzika za trening je trance!

Oregon, USA --- Group of women working out in fitness studio --- Image by © BUCK Studio/Corbis

Što vi slušate dok vježbate?

Trance je najbolja muzika za vježbanje, govori nova studija fitnes trenera Davida Siika iz Equinoxa.

Siika su, čini se, zagolicali rezultati studije Dr. Alfreda A. Tomatisa iz 1991. godine, gdje je znanstveno dokazao da Mozartova muzika terapijski djeluje na ljudski mozak. “Evo u čemu je stvar s Mozart efektom”, rekao je Siik za Billboard, “to je samo vjerovanje da je slušajući Mozarta za razliku od drugih tipova muzike, pogotovo muzike s tekstom, izvjesno da ćete imati bolje rezultate na IQ testovima, kognitivnim testovima i testovima čitanja”.

Odlučivši preispitati tvrdnju o Mozartovoj “čudotvornoj” muzici, za praćenje rezultata treninga kao zvučnu kulisu koristio je muziku Armina van Buurena i Radion 6. Ispitanici koji su vježbali uz muziku navedenih producenata pokazali su odlične rezultate, a razlog je pronašao u uređenoj strukturi trance muzike koja teži repeticiji, odnosno strukturi nota koja se ponavlja u patternima.

Rezultati su k tome pokazali da sportaši ostvaruju bolje rezultate slušajući općenito muziku koja nema teksta. “Slušanje pozadinske muzike s tekstom dok multitaskamo drastično smanjuje fokus i pažnju”, rekao je Siik.

“Svatko tko traži malo izazova pri vježbanju i želi stvoriti osjećaj strukture – na primjer ići u Central Park i dvije minute trčati, jednu hodati – neka proba ovu muziku. Garantiram vam sasvim drugačije iskustvo”.