IZVJEŠTAJ: Dekmantel Selectors – festival s organskim pristupom elektroničkoj glazbi

Dekmantel-Selectors-2017_day-three_Beach-Stage_Kasia-Zacharko_1200x630

Gdje je bila, koga je slušala i kako se provela Ivana?

Nakon što sam tri godine čeznutljivo gledala i slušala većinu online dostupnih materijala iz Amsterdama, kada je prošle godine najavljeno kako Dekmantel Selectors dolazi u Garden Tisno, mojoj sreći nije bilo kraja. Posjetili smo festival prošle godine i oduševili se te smo s nestrpljenjem dočekali ediciju 2017.

Pogled na line-up obećavao je puno. Neka su imena ponovljena u odnosu na prošlu godinu, poput nekih imena amsterdamske scene (Antal, Young Marco, Tom Trago), no bilo je tu i novih imena kojima sam se veselila, kao i sresti se s dragim ljudima i prijateljima iz svijeta glazbe. Cijela amsterdamska scena je s Dekmantel-om dobila potvrdu kako je trenutno najvažnija scena elektroničke glazbe u svijetu i tu treba spomenuti imena – Red Light Radio, Hunee, Suzanne Kraft, Tako, Mark Knekelhuis, Brian Not Brian, Johnny Nash i brojne druge koji su doprinijeli tom statusu.

Hajd’mo redom. Organizatori su u srijedu, shvativši da je već puno ljudi na festival site-u brzo reagiralo, odlučili dodati nulti dan te su na Tiki baru svirali Tako, Casper Tielrooij, Bobby Beige, A Good Christian, Nick Colgan te jedini hrvatski DJ na festivalu Pepi Jogarde. Respekt za brzu reakciju i besplatan roštilj!

Dekmantel-Selectors-2017_day-zero_Tiki-Bar_1

Dekmantel-Selectors-2017_day-zero_Tiki-Bar_2

Line up u četvrtak su obilježili sjajni setovi Palms Trax-a na Beach stageu te Helena Hauff na Voodoo stageu, dok su DJ Nobu i Marcel Dettmann briljirali nekonvencionalnom glazbom u Barbarelli. Energični nastup Helene Hauff, koju je užitak i gledati i slušati, ispunjen electro/ techno beatovima razveselio je i one nesklone electru. Napomenimo da je čitav sound s main stagea prebačen na Vodoo Stage i zvučao je izvrsno. Istovremeno je japanski techno majstor DJ Nobu priuštio mnogo veselja prisutnima koji su se zaputili u Barabrellu. U ovom trenutku jedan od najboljih japanskih izvoza koji melankoličnim i dubokim technom stvara rijetko ispričane priće. Kako kaže beogradski DJ Brka “realno najbolji buking ovog festivala”.

Dekmantel-Selectors-2017_day-two_Tiki-Bar

Nažalost, nisam uspjela otploviti popodnevnim Salon des Amateurs brodom, no u petak navečer sam poslušala Lenu Willikens na Voodoo stageu i njenu žensku cross-genre selekciju. Nakon Lene trčimo u Barbarellu gdje sviraju Baris K, Vladimir Ivković i Call Super. Nakon turkish voodoo techno uvoda od strane Baris K., Vladimir Ivković stupa na scenu. Brzo je Vladimir našao zajednički jezik s publikom u Barabrelli, dok je istodobno bilo lijepo vidjeti prijatelje DJ-e u back stageu kako ga podržavaju. Call Super nije imao niti malo lak zadatak nastaviti nakon Ivkovića. Ziheraškom selekcijom nagovorio je veliki dio posjetitelja da se pođe kući odmoriti.

Dekmantel-Selectors-2017_music-talks_Antal_Barbarella_Ivana-Hrvat

Dekmantel-Selectors-2017_Baris-K_Barbarellas_Ivana-Hrvat

Subota je, prema rasporedu donijela brod našeg dragog Kluba 20/44 na kojemu su nastupali DJ Brka, Young Marco i San Proper. Publiku broda neugodno je iznenadio San Proper sa svojim nepovezanim setom, gašenjem glazbe i pričanjem usred seta (no takav je, prava maskota Amsterdama), no DJ Brka i Young Marco su spasili stvar svojim znalačkim beatovima. Po povratku s broda, veselili smo se Marcu Passaraniju koji je isporučio svoju viziju techna te Intergalactic Garyiju koji je nastupivši nakon njega lijepo šarao po žanrovima, puštajuću i staru i novu, no prije svega kvalitetnu glazbu.

Dekmantel-Selectors-2017_Young-Marco_boat-20-44_Ivana-Hrvat

Dekmantel-Selectors-2017_boat-20-44_Ivana-Hrvat_1

Dekmantel-Selectors-2017_DJ-Brka_Young-Marco_boat-20-44_Ivana-Hrvat

Dekmantel-Selectors-2017_Vladimir-Ivkovic_boat-20-44_Ivana-Hrvat

Dekmantel-Selectors-2017_boat-20-44_Ivana-Hrvat_2

Nisam odoljela da opet ne odem u Barbarellu. Ta je večer prema programu bila rezervirana za Suzanne Kraft, Optimo te I-F koji zbog zdravstvenog stanja nije došao, tako da je njegovo mjesto zauzeo Young Marco. Te su večeri Optimo dečki raspametili prepunu Barabrellu. Optimo (Espacio) čine JD Twitch i JG Wilkes, bivši dugogodišnji rezidenti Sub Club kluba u Glasgowu, koji skupa imaju preko 100 godina, dok zajedno sviraju već 20 godina. Uz Optimo Trax label koji vode zajedno, svatko vodi i svoj zaseban label. No, ono što ih čini posebnim je glazba koju kombiniraju i način na koji to rade – upravo stoga slove kao DJ-i koji su u stanju umiksati svaki mogući žanr pod suncem.

Oduševljenje Optimo zvukom držalo me je i sljedeći dan, stoga smo svi skupa odlučili otići na Sub Club brod na kojemu su svirali Optimo i Solar. Glazbeni spektar koji se rijetko ima priliku čuti u RH – set su počeli s klasičnom skladbom, a potom nema što nisu izmiksali – Human League preko disco-edita grupe Kiss. Solar se izvrsno uklopio jer i njegova je pozadina kraut-rock i punk glazba. Brod je poludio jer to je bila devedesta jubilarna vožnja Argonaughty i kraj sezone. Cijela posada broda bila je ‘vesela’, a brodske trube i baklje radile na sve strane. Apsolutni vrhunac festivala – glazbom i osjećajem. Nakon Optima kratko smo poslušali BEN UFO i DJ Stingraya koji je tvrdom ghetto i electro selekcijom izludio prisutne. Divljanje u prvom redu i grimanje bilo je suludo.

Dekmantel-Selectors-2017_DJ-Stingray_Ivana-Hrvat

Posljednji dan festivala već se dobrano osjećao umor te smo skupivši posljednje atome snage pošli na festival, jer smo htjeli čuti Solara koji je svirao b2b s Joy Orbisonom te njegovu djevojku Mozhgan koja je predivna i duhom i izgledom, ali i glazbom koju pušta. Mozhgan je podrijetlom iz Shiraza (Iran), njen je zvuk vrlo konkretan, a ona i Solar su nam trenutno najdraži glazbeni par. Iako je plan bio da tulum traje do 02h, produžili su i nastavili svirati do 06h ujutro na Voodoo stageu.

Dekmantel-Selectors-2017_Mozhgan_Solar_Ivana-Hrvat

Bilo je to doista divnih toplih 5 dana na Jadranu, tijekom kojih se sve vrtilo oko glazbe. Ono što nas je veselilo, a nije slučaj na svim festivalima, je velika popunjenost festivala tijekom dana i plesanje na laganiju glazbu pod suncem. Također, miks publike je ono što festival čini zanimljivim. Od prodanih 1.500 karata, prema mojoj procjeni bilo je 60% Nizozemaca, 30% Engleza dok je ostatak mješavina Belgijanaca, Talijana i Francuza. Upravo ta publika, vođeni svi istom ljubavi prema elektroničkoj glazbi, razlikuje Dekmantel Selectors od drugih festivala gdje prevladavaju uglavnom Englezi koji sa sobom nose svoje navike i ponašanje. Hrvata je standardno bilo najmanje (doslovce 10-ak ljudi), no, zahvalni smo jer su naši prijatelji iz Srbije došli u velikom broju, s delegacijama klubova Drugstore and Klub 20/44. Moram priznati da su mi nizozemski rejveri trenutno najdraži jer su nenametljivi, tihi, brinu se o svojem poslu, a njihov je ‘geek’ fashion beskrajno zabavan. Još se tu može štošta reći, ali ostavit ću da i sami nešto iskusite dogodine. Jedno je sigurno. Nakon što smo godinama pohodili sve domaće festivale, Dekmantel Selectors najbolji je festival koji se održava na području Hrvatske, što zbog odličnih bookinga (i još više zbog programiranja koje je savršeno i svaki je DJ izvrsno tempiran i smisleno posložen s kolegama) i glazbe koju ti DJ-i puštaju (pri čemu nema hitova), što zbog uređenja interijera (jedini festival organizator koji iznajmljuje bilje kako bi festival site učinio ljepšim) i činjenice da svi plešu preko dana. Dvije riječi – apsolutna preporuka.

Dekmantel-Selectors-2017_crowd_Ivana-Hrvat_1

Dekmantel-Selectors-2017_crowd_Ivana-Hrvat_2

Dekmantel-Selectors-2017_crowd_Ivana-Hrvat_3

Dekmantel-Selectors-2017_crowd_Ivana-Hrvat_4

Dekmantel-Selectors-2017_crowd_Ivana-Hrvat_5

Dekmantel-Selectors-2017_Barbarellas-Discotheque_Ivana-Hrvat

Dekmantel-Selectors-2017_Argonaughty_Ivana-Hrvat

Dekmantel-Selectors-2017_finale_Beach-Stage

Izvještaj je nastao u suradnji s glazbenim blogom Musicfemme.hr na čijem Instagramu možete pronaći još audio – vizualnog materijala s festivala. U budućnosti na blogu očekujte reporte s glazbenih događanja u Hrvatskoj i regiji.

Izvijestila: Ivana Hrvat
Foto: Ivana Hrvat, Dekmantel, Kasia Zacharko