Znanstvena studija otkrila kakvu glazbu vole psihopati

American-Psycho_Christian-Bale_1200x630

Vjerojatno ste poremećeni ako volite pjesmu "No Diggity"

Ako ste veliki obožavatelj pjesme “No Diggity”, velike su šanse da ste psihopat, kaže najnovija studija.

Iako je stereotip u filmovima da psihopati uvijek uživaju u klasičnoj muzici, kao na primjer Hannibal Lecter u “Kad jaganjci utihnu” ili Patrick Bateman u “Američkom psihu”, veliko istraživanje britanskog Channel 4 došlo je do nešto drugačijih rezultata, naime, većina od 3 milijuna ispitanika koji su postigli “odlične” rezultate na testovima za psihopate preferira rap i heavy metal muziku, dok oni koji slušaju klasičnu ili jazz muziku vrlo vjerojatno nisu psihopati.

Ekipa s njujorškog sveučilišta odlučila je otići korak dalje od žanrova, želeći saznati koje to pjesme rado slušaju poremećene osobe.

Istraživanje je obuhvatilo 200 ispitanika koji su na raspolaganju imali 260 pjesama, prenosi The Guardian. Ispostavilo se da ispitanici koji su ostvarili visoke rezultate na testu za psihopate, obožavaju pjesme kao što su “No Diggity” i “Lose Yourself” od Eminema, dok su oni koji vole pjesme “My Sharona” ili “Titanium” Davida Guette i Sie imali znatno lošije rezultate. Znanstvenici čvrsto vjeruju da pjesme s njihove playliste mogu razotkriti pshihopate, odnosno psihičke poremećaje koji pogađaju 1% ljudi.

“Ljepota ove ideje je da ljude možete podvrgnuti testu bez njihovog pristanka, suradnje i znanja”, kazao je za The Guardian glavni istraživač Pascal Wallisch.

“Ne želite imati takve ljude na pozicijama s kojih bi mogli prouzrokovati veliko zlo”. Istraživači su izdvojili pjesme “No Diggity” i “Lose Yourself”, ali čini se da su neke druge pjesme još bolje ukazivale na poremećaje, međutim ta se informacija drži u tajnosti zbog daljnjih istraživanja.