Vinil nikada neće umrijeti, prodaja obara rekorde!

vinyl_1_1200x630

U SAD-u ove godine već prodano 10 milijuna komada

Nakon analize podataka prodaje albuma u SAD-u, ekipa iz Nielsen Musica je došla do rezultata odličnih po industriju vinila.

U odnosu na proteklu godinu prodaja CD-ova je pala za 19,9%, prodaja digitalnih izdanja za 19,5%, dok je porast u prodaji bilježi jedino vinil i to za 3,1%, približivši se magičnoj brojci od 10 milijuna komada.

Dok prodaja digitalnih izdanja nastavlja padati, brojevi streaminga se penju zapanjujućom brzinom. U posljednjih devet mjeseci audio i video streamovi su dosegli broj od 442.44 milijarde, što je više za 40,5% u odnosu na 2016. godinu.

Discogs također bilježi rast, te sada u svojoj datoteci ima 9 milijuna izdanja. Izvršni direktor Discogsa Chad Dahlstrom rekao je par riječi o današnjem tržištu:

“Rast broja korisnika i prijava u Discogs bazu podataka zrcali veliku strast prema fizičkim muzičkim izdanjima. Misija Discogs baze podataka neće nikada izgubiti fokus na očuvanju fizičkih izdanja svih mogućih formata iz svih djelova svijeta”.

Iz ovih podataka jasno je da streaming platforme nose muzičku industriju, dok vinil jedini čini fizička muzička izdanja relevantnim.