Dejan Milićević: Sve je dozvoljeno u muzici, ali treba biti veoma pažljiv

Veteran srpske elektronske scene o novom albumu i svojoj etiketi. Uz intervju poslušajte njegov Klubikon Podcast!

Ko god da je u regionu pratio scenu elektronske muzike i provodio vikende u klubovima, još od davne 1995. godine, zna za Dejana Milićevića. Prošle godine je proslavio 20 godina vrlo uspešne karijere tokom koje je nastupio na bitnijim festivalima i događajima među kojima se nalaze Boiler Room X MAD in Belgrade, Sonus, Dance Valley, Monegros, Awakenings, Tomorrowland, ADE, Sonar i EXIT, kao i svetski poznatim klubovima: Tresor, Magdalena, Fabrik Madrid, Ambasada Gavioli, Kristal Mamaia i The Egg, dok ga česte turneje vode širom Azije.

Kad je u pitanju produkcija, muziku Dejana Milićevića možete naći na brojnim etiketama poput: Plastic City, Suara, Liebe Detail, Gillesku, Night Light, Recycled Loops i Tit Zero Recordings. 2011. godine, nakon više od 80 EP izdanja, Dejanovom opusu se pridružio i njegov prvi album “Trust And The Purpose” (Gillesku Records) koji je bio rasprodat u samo 5 dana. 2012. godine se pojavio i njegov drugi album “Just Keep Talking Girl”, ali ovoga puta na etiketi Plastic City gde je pokupio odlične recenzije, kako od kolega tako i od publike. U aprilu je za Plastic City izašao Dejanov treći album “Summation” u kojem sumira svoj rad od prethodne godine, ali i bogatu dvadesetogodišnju karijeru.

2014. godine Dejan je startovao vlastitu etiketu pod nazivom Tit0 (Tit Zero Recordings) gde je na prvom izdanju gost bio legendarni techno mag Dj Rush iz Čikaga. Nakon toga na Dejanovoj etiketi usledila su izdanja brojnih mladih producenete iz regiona, kao i poslednje “Miscellanous” koje je isproducirao zajedno sa Danijelom Kevićem.

Uz novi Klubikon Podcast popričali smo sa Dejanom o novom izdanju za izdavačku kuću Tit0, letnjoj turneji i narednom nastupu sa Recondite-om i DJ Tennis-om na poslednjoj žurci 2017. godine ekipe Apgrade.

Šta se krije iza tvog Klubikon Podcasta?

Probaću da vas izvozam.

Sezona open-air žurki se privela kraju, ali vrućine nikako da nas puste. Kako si ti proveo svoje leto?

Ovo leto mi je bilo zaista sjajno, bio sam veoma zauzet i život mi se poslednja tri meseca odvijao na putu, u različitim hotelima, i naravno, na žurkama. Sve ukupno preko 20 gigova na sve strane, plus afteri i žurke na bazenima – potpuni haos!. Jedino što sam malo morao da zanemarim studijski rad, pa sad u Septembru pokušavam to da nadomestim.

Dobro si upućen u letnju klupsku scenu Hrvatske i nastupaš na Sonus Festivalu. Možeš li nam dočarati neki simpatičan detalj sa ovogodišnjeg provoda na Zrću?

Sonus je stvarno festival koji na neki način, iako je veliki, uspeva da zadrži tu porodičnu atmosferu na celoj lokaciji i budući da ima program koji je manje-više non-stop nije uopšte bitno kad dolaziš, jer sigurno ćeš da naletiš na nekoga i super da se zabaviš narednih sati. Vrhunsko mesto. Meni kao posetiocu sa strane samo za vreme festivala to sve zajedno na Zrću izgleda ludilo – top klubovi, top zvuk, organizacija besprekorna.

Dejan-Milicevic_Sonus-Festival-08202017

Nedavno si objavio svoje novo izdanje “Miscellanous” za Tit0 koje si uradio sa Danijelom Kevićem. Kako biraš muziku za svoj lejbl?

Tako je, novo izdanje sam objavio čim sam završio letnju turneju i sastoji se od 4 treka i to dva od Danijela i dva od moje malenkosti, artwork je legenda Dzoni Racković, a dizajn radi moj veliki drug Vlada Stefanović. Sto se tiče biranja trekova za kuću dosta se desi spontano, tipa neko mi pošalje ili kako već uruči USB, ali neke stvari se naravno dešavaju planski, kao izdanje sa kao sa Dj Rush-om ili nova ploča koju spremam sa Gerry Read-om i još jednim top remikserom. Sve u svemu bitna je muzika, jer ako trek radi – to je onda to, uzimam.

Nekada si više vrteo tehno, dok si sada duboko u house zvuku. Kako je protekao tvoj prelazak sa tvrdog na mekši zvuk?

Ne znam kako to da objasnim. Kada se prisetim tog perioda i pogledam svoju kolekciju ploča iz tog vremena, ja tu zapravo nađem ogroman broj house traka koji smo vrteli sa pitch kontrolom u ozbiljnom plusu. Tako se i danas u mojim miksevima čuje neki spoj ta dva muzička pravca. Definitivno mi sve ove godine nije lako da se odlučim i konačno dobijem epitet techno ili house DJ-a.

Određeni “andergraund” producenti menjaju svoj zvuk kako bi se svideli i menjstrim populaciji . Da li imaš neku svoju listu “za I protiv” po pitanju ove pojave?

Ja se uvek nosim parolom: “Ako zvuči dobro, dobro je”. Sve je dozvoljeno u muzici, ali smatram da pri određenim kombinacijama stilova treba biti veoma pažljiv, jer kao i kod kuvanja gde samo malo veća količina nekog začina može da napravi neukusno jelo, tako i u muzici prenaglašavanje nekog elementa vodi u pogrešnom pravcu. Sa druge strane, ako je dobar selektor semplova i postavi ih u dobar aranžman onda je kombinacija uspešna i proizvod na kraju radi posao.

11. Novembra u Drugstoru ćeš nastupiti rame uz rame sa live techno magom Recondite-om I nadaleko poznatim DJ Tennis-om na završnici treće Apgrade sezone. Kakva su ti očekivanja?

Tako je, imam čast da već drugi put sarađujem sa Apgrade ekipom i nastupim na njihovom događaju i takođe veoma sam uzbuđen i zbog toga što mi je i drugi put da nastupam u klubu Dragstor koji je na mene prethodnog puta ostavio super utisak. Biće to bomba žurka, siguran sam!

Dejan-Milicevic_Apgrade-12052015