Mihalis Safras pokrao muziku brdo producenata

Mihalis-Safras_1_1200x630

"Šou mora da se nastavi"

“Šou mora da se nastavi”, kaže slavna poslovica s namerom da istakne da je novac uvek najvažniji i uvek bitniji od toga šta se dešava s ljudima zbog kojih takav biznis postoji. Ukoliko do sada niste znali tajne o “andergraund” industriji, vreme je da obratite pažnju.

Slučaj “Samplegate”, kako ga je nazvao portal Change Underground, bavi se brojnim slučajevima krađe semplova iza kojih se krije vođa Material etikete, Mihalis Safras. Dotični grk je optužen za krađu celih traka producenta i DJ-eva.

Šest meseci nakon što je svoje trake “Hypergroove” i “Comerta” poslao Mihalisu, DJ i producent Tennan na Beatportu je prepoznao svoje dve tvorevine: “Pustio sam trake i odmah sam prepoznao loop. Safras je semplovao i lupovao traku “Comerta” i preimenovao svoj novi loop u “Hypergroove” (zamenio je imena pesama) i napravio mash up moje trake sa 4×4 ritmom preko nje.”

Safras je odgovorio videom koji je napravio 24 sata nakon objavljenog posta i pokušao da sebe opravda. Međutim, kada je u videu želeo sebe da opravda i trebao da objasni odakle mu loop (ne ručno napravljen, već prethodno isečen deo trake), Mihalis nije odgovorio, niti dostavio sample pack, niti objasnio poreklo tog loopa u njegovoj traci.

Kako bi svoje tvrdnje potvrdio i pokazao razliku između semplovanja i krađe, Tennan je napravio video “Safrasove najveće krađe” (Safras Greatest Steals) u kojoj dokazuje krađe iza kojih se krije Mihalis Safras.

U međuvremenu, još 9 producenata se pojavilo i izrazilo svoje nezadovoljstvo s krađom koju je Mihalis Safras počinio. Metodi Hristov, German Brigante i mnogi drugi su bili iskorišćeni od strane famoznog grka.

Ni jedan veliki medij se nije ogalsio povodom ovog slučaja, sem omanjih Change Underground i Four Four magazina. U Mihalisovu odbranu stali su Gene Farris, Raffa FL, Steve Mac i Mathew Tolfrey uz reči hvale i podrške.