Loša akustika u vašoj sobi odnosi životnu energiju! Što napraviti?

living-room-acoustics_1200x630

Kako postići bolju akustiku?

Jeste li znali da akustika sobe u kojoj boravite ima veći utjecaj na vašu svakodnevnicu nego što možete zamisliti? Neke prostorije imaju toliko prirodne “ping-pong” jeke koje niste svjesni, a zbog koje ne možete potpuno uživati u slušanju glazbe ili vas jednostavno tjera da pričate glasnije.

Za hrpu neartikuliranih frekvencija zaslužne su prostorije s glatkim betonskim zidovima od kojih se valovi zvuka odbijaju i stvaraju buku koju ne čujete, ali je zato čuju vaše uši i tijelo, što zahtjeva veću koncentraciju i gubitak energije. Bitno je ublažiti akustiku prostorije, a to možete učiniti tako da razlomite zvučne valove i da ih raspršite. Rješenje su neravne “prepeke” razasute diljem prostorije i mekani materijali koji apsorbiraju zvuk.

Dakle, da biste ublažili akustiku trebate razmišljati “mekano”, “debelo” i “nepravilno”, što znači da su najbolje ubojice zvuka zavjese, po mogućnosti od baršuna, čupavi tepisi, gomile knjiga i nepravilne površine i kutovi. Ono što biste trebali izbjegavati su kožne fotelje i trosjedi i nasumično odabrani materijali za izolaciju.

Imajte na umu da se ovi savjeti ne odnose na buku koju stvaraju vanjski izvori kao što su susjedi ili intezivan promet.