Je li testiranje droga ujedno i poziv na veću konzumaciju?

Drug-Pills_2_1200x630

Mladi ljudi i stručnjaci pokušat će dati odgovor na kongresu u Beogradu

U Beogradu se 26. studenoga u hotelu Radisson Blu Old Mill održava novo izdanje Serbian Visions multikongresa na kojem će Re Generacija u partnerstvu s Mrežom za politike prema drogama u jugoistočnoj Europi raspravljati o novim psihoaktivnim supstancama koje su slabo poznate institucijama, te o važnosti usluga kojima se mogu prevenirati štetne posljedice.

Riječ je o supstancama koje mnogi konzumenti uzimaju ne znajući o čemu je riječ, a koje su proizvedene za ilegalno tržište i široko su dostupne, te se mogu naći u klubovima, na tulumima i festivalima.

Naglašava se bitnost testiranja te identifikacije novih psihoaktivnih supstanci pomoću raznih instrumenata i tehnika s ciljem smanjenja štete i rizika u festivalskom i party okruženju, čija provjera omogućava korisnicima droga da analiziraju svoje supstance te dobiju korisne informacije i savjete.

Na raspravu o ovoj delikatnoj temi (“Drug checking” – neophodan preventivni korak ili poziv za veće korišćenje?) pozvani su državni službenici, nevladine organizacije, aktivisti, DJ-evi, promotori, organizatori festivala i klubova. O fenomenu pojave novih psihoaktivnih supstanca govorit će predstavnici Kancelarije za borbu protiv droga, predstavnici ministarstava, vlasnici beogradskih klubova, festivala i drugi.