11 knjiga o rejvu koje morate pročitati

The-Haçienda-Machester_8-birthday-1900_1200x630

Detroitska techno scena, eksplozija rejva u UK-u, uspon i pad slavnih DJ-eva, utjecaji droge na dance glazbu i druge priče

Krajnje vrijeme da se naoružate zanimljivim rejv sadržajem i pravim dance štivom, idealnim za čitanje u toplini doma. U nastavku pogledajte listu probranih knjiga inspiriranih rejvom koje možete nabaviti, a u kojima ćete saznati sve o detroitskoj techno sceni, eksploziji rejva u UK-u, usponu i padu slavnih DJ-eva, te o utjecaju droge na dance glazbu.

Energy Flash: A Journey Through Rave Music and Dance Culture (Simon Reynolds)

Ultimativna priča o UK rejvu “Energy Flash” prati razvoj kulturnog pokreta od samih početaka, preko “uvoznog” house i techno zvuka iz Chicaga i Detroita, pa sve do razvoja podžanrova kao što su jungle, drum & bass i trance, a dotiče se i uloge ekstazija u tom razdoblju. U intervjuima su sudjelovala ključna imena UK scene kao što su Paul Oakenfold, Derrick May, The Stone Roses, A Guy Called Gerald, Aphex Twin, Jeff Mills i Richie Hawtin.

Energy Flash A Journey Through Rave Music and Dance Culture by Simon Reynolds

Last Night A DJ Saved My Life: The History of the Disk Jockey (Bill Brewster i Frank Broughton)

Svojom knjigom “Last Night A DJ Saved My Life” Bill Brewster i Frank Broughton vode čitatelja na stogodišnje putovanje glazbe u eteru, sve od prvog emitiranja ploče 1906. godine do pojave disco i house glazbe.

Last Night A DJ Saved My Life The History of the Disk Jockey by Bill Brewster, Frank Broughton

Techno Rebels: The Renegades of Electronic Funk (Dan Sicko)

Knjiga “Techno Rebels” koju je isporučio Dan Sicko priča o izvorima techno pokreta u Detroitu, te ulazi u lokalnu društvenu i ekonomsku pozadinu iz koje je scena i nastala.

Techno Rebels The Renegades of Electronic Funk (Dan Sicko)Techno Rebels The Renegades of Electronic Funk by Dan Sicko

The Haçienda: How Not to Run a Club (Peter Hook)

Nekadašnji basista grupa Joy Division i New Order, Peter Hook, u svojoj knjizi “The Haçienda” priča nevjerojatnu i urnebesnu priču o istoimenom mančesterskom klubu, kojeg je na životu održavao novac grupe New Order zarađen od prodaje ploča.

The Haçienda How Not to Run a Club by Peter Hook

Adventures on the Wheels of Steel: The Rise of the Superstar DJs (Dave Haslam)

Dave Haslam, glazbeni novinar i nekadašnji DJ mančesterskog kluba Hacienda, u svojoj knjizi “Adventures on the Wheels of Steel” priča o potrazi za esencijom noćnog života, a na tom putu susreće klabere, promotore i DJ-eve iz razdoblja mods subkulturnog pokreta, ali i one nešto novijeg doba kao što su Sasha, Fatboy Slim i Pete Tong.

Adventures on the Wheels of Steel The Rise of the Superstar DJs by Dave Haslam

Lost and Sound: Berlin, Techno and the Easyjet Set (Tobias Rapp)

Tobias Rapp u svojoj knjizi “Lost and Sound” prati uspon berlinske elektoničke scene od 2000. godine pa nadalje, dovodeći taj fenomen u korelaciju s pojavom jeftinih letova i klupskog turizma. U knjizi se također govori o ključnim diskografskim kućama i klubovima te o prednostima digitalnog doba.

ost and Sound Berlin, Techno and the Easyjet Set by Tobias Rapp

High Society: The Real Voices of Club Culture (Melissa Harrison)

Melissa Harrison autorica je kolaža “High Society” koji se sastoji od “svjedočanstava” klabera, promotora, izbacivača, DJ-eva i doktora usko vezanih za klupsku kulturu u razdoblju od 1988. do 1998. Godine.

High Society The Real Voices of Club Culture by Melissa Harrison

The Life & Lines Of Brandon Block: The Official Brandon Block Biography (Matt Trollope)

U biografskoj knjizi “The Life & Lines” koju potpisuje Matt Trollope, Brandon Bloc, poznat po svom divljem klupskom životu i ovisnosti o kokainu zbog kojeg je uništio septum, otkriva priču o svom životu i iskustvu dugogodišnjeg rejvanja.

The Life & Lines Of Brandon Block The Official Brandon Block Biography by Matt Trollope

Turn the Beat Around: The Secret History of Disco (Peter Shapiro)

Peter Shapiro u svojoj knjizi “Turn the Beat Around” priča priču o disko žanru koji je pojavivši se sedamdesetih godina prošlog stoljeća postavio temelje dance glazbe.

Turn the Beat Around The Secret History of Disco by Peter Shapiro

Superstar DJs Here We Go!: The Rise and Fall of the Superstar DJ (Dom Phillips)

Nekadašnji urednik Mixmag magazina, Dom Phillips, u svojoj knjizi “Superstar DJs Here We Go!” piše o fenomenu i pojavi DJ-eva i njihovom rapidnom stjecanju statusa božanstva. Osim o hedonističkim aspektima života DJ-eva, Phillips piše i o tamnoj strani scene.

Superstar DJs Here We Go! The Rise and Fall of the Superstar DJ by Dom Phillips

Life and Death on the New York Dance Floor: 1980-1983 (Tim Lawrence)

Tim Lawrence u 600 stranica knjige “Life and Death on the New York Dance Floor: 1980-1983” donosi ultimativni uvid u njujorški noćni život s početka osamdesetih s preko stotinu fotografija i intervjuova s ključnim figurama američkog dance pokreta.

Life and Death on the New York Dance Floor 1980-1983 by Tim Lawrence