Kalifornija legalizira korištenje marihuane u rekreativne svrhe

girl-smoking-joint_1_1200x630

Već sedma američka država prepoznaje nužnost slobodnijeg tržišta kanabisa

Američka savezna republika Kalifornija ušla je u 2018. godinu u velikom stilu, razveselivši sve rekreativne korisnike marihuane. Naime, riječ je o sedmoj državi u SAD-u koja je nakon Aljaske, Colorada, Oregona, Wisconsina, Massachusettsa i Washingtona zakonom dopustila rekreativnu prodaju i uživanje marihuane.

Premda i dalje ostaje zabranjeno prenositi marihuanu preko granica države ili je slati poštom, svi građani stariji od 21 godine smiju uzgajati do šest biljaka istovremeno te posjedovati 28,5 grama marihuana ili 8 grama koncentrirane marihuane.

Dok Los Angeles i San Francisco još trebaju izdati lokalne dozvole, od 1. siječnja proizvodi na bazi kanabisa mogu se nabaviti u Oaklandu, Berkeleyu, San Joseu, Santa Cruzu i San Diegu te nekolicini manjih gradova Kalifornije.

Kalifornijsko tržište trenutno vrijedi 1,6 milijardi dolara, a procjenjuje se da bi do 2020. godine trebalo vrijediti točno četiri puta više, čak 6,4 milijardi dolara.

Čak 50% američkih država dopušta korištenje marihuane u medicinske svrhe, a preko milijun i pol stanovnika u Kaliforniji ima licencu za medicinsko konzumiranje.

Dok već sedma američka država prepoznaje nužnost slobodnijeg tržišta kanabisa, konzervativna Europa još ne poduzima ništa po tom pitanju, a riječ je o iznimno vrijednom tržištu.