VIDEO: Art Squat rejvom 1994. dao Splitu centar underground kulture

Dom  mladih

Ovako je sve započelo u Domu omladine i dan danas traje

Split već dugi niz godina nastoji revitalizirati i redefinirati prostor nikada dovršenog Doma omladine čija je gradnja zaustavljena još 1984. godine.

Riječ je o multimedijalom kompleksu koji je svojom arhitekturom uvijek inspirarirao gradsku umjetničku scenu. Nakon godina zapuštenosti dogodio se trodnevni Art Squat, događaj koji je 1994. godine skrenuo pažnju javnosti na suvremenost i svjetski potencijal ovog multimedijalnog prostora, koji je koncertima, performansima i održanom tribinom okupio kritičnu masu mladih entuzijasta trajno otvorivši dijalog o njegovoj konačnoj namjeni.

Tada je po prvi put otvoreno pitanje Doma mladeži kao mjesta nezavisne kulture mladih koji do današnjeg dana nastoji dobiti svoj epilog, uz trud niza generacija da prilagode i saniraju prostorije kompleksa, te da poprave energetska svojstva tog velebnog gradskog zdanja. Premda su neki od prostora i dalje u potpunosti nedostupni ili nesigurni, Dom omladine predstavlja omiljeno okupljalište underground scene, a u nastavku pogledajte tadašnja razmišljanja nekih od aktera:

Danas brojne organizacije djeluju i imaju mogućnost artikulirati svoje programe u Domu omladine, a snimke prvog splitskog rejva u kultnom underground kompleksu koje možete pogledati u nastavku pružiti će vam uvid u začetak jedne plemenite kulturne ideje.