Izložba omota vinila koje su dizajnirali Picasso, Warhol, Basquiat…

Frankel-Gallery_Art-Vinyl_1200x630

Što je ploča bez omota?

Odnos između dizajna omota ploča i samog zvučnog zapisa često je neraskidiv, upravo iz tog razloga u San Fraciscu je u tijeku izložba naziva Art & Vinyl, kojoj je cilj istražiti načine na koje je umjetnike privlačila glazba, ali i vinil kao medij.

Na izložbi se može vidjeti preko stotinu kultnih omota ploča objavljenih u posljednjih 70 godina, napravljenih isključivo za potrebe albuma, kompozitora i glazbenika. Izložba započinje crtežom bijele golubice Pabla Picassa otisnute na omotu ploče Paula Robesona “Songs of Peace” iz 1949. godine, a među velikanima su se našla imena Andyja Warhola, Jean-Michela Basquiata, Cindy Sherman i Marlene Dumas.

Kustos izložbe je Antoine de Beaupré, ljubitelj hardcore glazbe i osnivač pariške knjižare Librarie 213, specijalizirane za rijetka izdanja i za knjige izašle iz štampe.

U galeriji, ali i na web stranici galerije, dostupan je i tvrdo ukoričeni katalog na 464 stranice, a ukoliko se nalazite u San Franciscu, izložbu možete posjetiti sve do 8. ožujka.

ANDY-WARHOL_Giant-Size-$1.57-Each-1963_vinyl WOLFGANG-TILLMANS_Device-Control-EP-2016_vinyl CY-TWOMBLY_Ma-l’amore-No-by-Lucio-Amelio-1990_vinyl GERHARD-RICHTER_Goldberg-Variationen-(Butin-060)-1984_oil-on-vinyl