“Noise canceling” slušalice mogu spasiti vaš sluh

Beautiful Young Woman Listening Music in the City

Kako stišati muziku, a i dalje nesmetano uživati? Nabavite slušalice koje poništavaju buku

Ako još čujete što vam netko govori, a volite slušati muziku na najjače, onda je krajnje vrijeme da stišate zvuk. Naime, William Shapiro, profesor na njujorškom sveučilištu Langone, nastoji ukazati na štetne posljedice slušanja glasne glazbe, te preporučuje korištenje “noise canceling” slušalica koje poništavaju buku.

Kada zvuk putuje kroz bubnjić, sitne dlačice, stereocilia, vibriraju u pužnici, te posljedično šalju signale zvučnom živcu i mozgu, a oštećenje stanica je trajno i može dovesti do gubitka sluha ili tinitusa – neprsetanog zujanja u ušima.

Dr. Shapiro je poslao upozorenje mlađim generacijama, govoreći da je 60% glasnoće zlatna granica sigurnog slušanja muzike: “Slušalice sjednu u uho, što je slušalica bliža bubnjiću veći je zvučni pritisak koji može oštetiti vaše uho. U biti vršite pritisak na dlačice u pužnici, na taj način ih šišate i oštečujete. Povećanje zvuka s tri na samo šest decibela udvostručuje intezitet zvuka.”

“Mnogi će pojedinci odvrnuti na najglasnije jer ne žele čuti buku izvana. Noise canceling slušalice koje poništavaju buku omogućava vam da smanjite glasnoću zvuka kojeg slušate. Iznimno je bitno držati zvuk na manjoj glasnoći.”