Novi val ekstra jakih ecstasy tableta uoči festivalske sezone

Ecstasy-Porsche_1_1200x630

Ecstasy tablete novije proizvodnje sadrže znatno veću količinu MDMA

Prema posljednjem izvještaju novozelandske službe za smanjenje štetnih posljedica Know Your Stuff NZ, u opticaju su iznimno opasne i jake ekstazi tablete koje u sebi sadrže znatno povećanu količinu MDMA, a koje vlastima uoči festivalske sezone zadaju glavobolju.

Wendy Allison, osnivačica službe KnowYourStuffNZ, u članku napisanom za The Spinoff navodi da je u prošlosti 20% tableta sadržavalo MDMA, a što se s vremenom popelo na 75%, gdje većina ekstazija sadrži višestruke doze.

“Naša tehnologija (testiranje reagensa i FT-IR spektroskopija) ne može mjeriti dozu”, kazala je Allison, “ali ako analiza sadržaja pokaže uglavnom MDMA u tableti, onda možemo zaključiti da se veća doza MDMA od uobičajene može biti prisutna. Ove smo se sezone susreli s nekoliko tableta teških do 580 mg u kojima je glavni sastojak MDMA, što sugerira moguću dvostruku ili trostruku prosječnu dozu.”

Val opasnih tablete koji je zapljusnuo Europu i Ameriku sada je stigao i do Novog Zelanda. Wendy Allison upozorava mlade da izbjegavaju ekstazi tablete s utisnutim simbolima kompanija kao što su Gucci, Rolex i Porsche.

Podsjetimo da je u posljednje vrijeme zabilježen povećan broj medicinskih intervencija, pa čak i smrtnih slučajeva zbog konzumiranja ekstazi tableta kao što su one s utisnutim simbolima “IKEA” i “Mastercard”.

Ukoliko konzumirate ecstasy ili druge droge nužno je educirati je, što danas i nije tako teško. Informirajte se, istražujte ili se uključite u neku od Facebook grupa kao što je Sesh Safety.