Hrvat na krovu svjetske proizvodnje vrhunskih zvučnika

horn_Goran-Tomljanović_3_1200x630

"U svijetu možda postoji desetak firmi koje se bave proizvodnjom takvih horna"

Veterinar Goran Tomljenović svoju je dugogodišnju ljubav prema fizici i akustici pretočio u kompleksnu proizvodnju ultimativnih Hi-Fi horn zvučnika, prenosi Index. Riječ je o audio opremi koju mnogi znalci svrstavaju u sam svjetski vrh.

“Ovo što mi radimo je horn. Kod horn zvučnika je značajno to da imate jednu membranu koja zatitrava prostor iza sebe i onda kanal koji se eksponencijalno širi prema svom kraju kroz određenu duljinu linearizira valne duljine. Kad bi zatitrali neku membranu, ona određenom glasnoćom titra 200 Hz, nekom drugom glasnoćom titra 250 Hz, nekom trećom glasnoćom 400 Hz. Taj kanal kod horna to linearizira, sve svodi na jednu nulu. Tako da unutar čujnih valnih duljina od 16 Hz do 16 kHz sve to bude relativno iste glasnoće”, pojasnio je hrvatski kreator jedinstvenog komada opreme namijenjen ljubiteljima najboljeg zvuka.

horn_Goran-Tomljanović_5

“Nama materijal nije presudan, može se raditi od drveta, kompozitnih materijala, keramike… Za zvuk je ključan izračun kanala horne i kasnija izrada.”, dodao je Tomljenović. Riječ je o zvučnicima namijenjenim za probranu klijentelu, obzirom da se cijena seta kreće od 15 do 20 tisuća eura.

horn_Goran-Tomljanović_4

“Zvučnik kao takav, koji se nalazi u kugli na vrhu, to je full range zvučnik koji zatitrava cijeli frekventni opseg, a onda ga horna linearizira da bi on ušao u sferu ultimativnog Hi-Fija. To je vrh vrhova. U svijetu možda postoji desetak firmi koje se bave proizvodnjom takvih horna.”

horn_Goran-Tomljanović_1

Osim u inozemstvu, svi zainteresirani ovakav set zvučnika mogu nabaviti i u zagrebačkoj trgovini Audio Cinema Art.

horn_Goran-Tomljanović_2 horn_Goran-Tomljanović_3