Danijel Kević: Ne volim da se ograničavam

Danijel-Kević_1_1200x630

Upoznajte mladog Bosanca koji je za kratko vreme svojim izdanjima i umećem miksanja pokazao kvalitet, što dokazuje i njegov Klubikon Podcast

Danijel Kević je bosanski DJ i producent koji je do sada osvojio srca klabera širom regiona. Njegova muzička pozadina vuče korene iz fanka 70-ih godina, dok danas izdaje suptilnu mešavinu house i tehno na etiketama Kolour Recordings iz Detroita, Minuendo iz Španije, kao i srpskim WAXX TRAX i Tit Zero etiketama. Pored nastupa na festivalima EXIT i FreshWave, Danijel je stao za pultove klubova Siver & Smoke u Sarajevu i Fabrique u Banja Luci, dok se kao rezident oprobao u kultnom banjalučkom klubu Žiža svojim žurkama pod nazivom “Feel the Rhythm”. Ploveći između soula, diska, fanka, hausa i tehna, mladi bosanac potencira na organskim i analognim zvucima koji daju posebnu boju njegovom zvuku.

U intervjuu Danijel nam otkriva zašto voli zvuk Detroita, koji je njegov lični pečat i kako je nastao njegov prvi vinil, a u miksu za 124. Klubikon Podcast, koji slušate u nastavku, spaja energiju Detroita i dubinu hausa, te pokazuje da se mekaniji gruv i iskrene emocije vraćaju na velika vrata.

Zdravo Danijele. Pre nego što te dublje upoznamo, želeli bi smo da saznamo kako je nastao tvoj tvoj miks za Klubikon Podcast. Šta te je inspirisalo da ga napraviš?

Pozdrav svima. Nakon nedavnog nastupa na kom nisam imao prlike da pustim par bisera iz torbe, odlučio sam da ih spojim u jedan miks i podelim sa vama. Nadam se da ćete uživati u njemu I da će vas barem malo zagrijati u ovim hladnim danima.

“Fank iznad svega” tvoj je moto. Šta je to što te najviše privlači kod njega I zašto je ovo tvoja vodilja?

Kao izraz, Funk Over All je slučajno nastao jer sam na drugarevom bubnju vidio natpis Fun Over All. Prašili su Funky i Soul tako da sam samo dodao Funk i super je zvučalo, te nekako sebe pronalazim u tom opisu. Na prvu je kliknulo i dan danas me radi taj zvuk. Kažu da je Funk zbog svog zaraznog ritma postao kamen temeljac Disco muzike, pa je tako i počelo moje putovanje prema elektronskoj muzici.

Izdao si i svoj prvi vinil. Čestitamo! Kako je do toga došlo?

Hvala puno! Nadam se da će biti još vinila, da neću stati na jednom. Uradio sam traku zajedno sa ukrajinskim producentom i vlasnikom nekolicine lejblova Vincent Inc-om. Svidjeo mu se zvuk. Trebao je samo da snimi i ubaci vokal, ali je kasnije i dogovorio izdanje za Minuendo. “Space” sa ploče je prošla odlično i našla je svoje mesto u TOP 10 Deep House izdanja tog mjeseca na Juno i Decks portalima.

Nekoliko tvojih izdanja se nalaze u katalogu etikete Tit0. Kako je došlo do toga?

Kada je riječ o Tit Zero izdanjima, zahvalan sam Dejanu Milićeviću na ukazanom povjerenju i savjetima koje mi je dao. On preferira analogni zvuk kakav sam mu slao, pa mu se svidjelo na prvu. Uskoro sam izdao za Tit0 i nastupio sa njim na Urban Bug bini festivala Exit 2017. Pozdrav za Dekija!

Voliš da se šunjaš i stapaš više žanrova tokom jednog miksa. Da li bi rekao da treba uključivati što više različite muzike i ne ograničavati se na jedan pravac ili se treba držati jednog zvuka i napraviti brend oko toga?

Što se tiče miksanja, ne volim da se ograničavam, ali opet imam jedan svoj pečat ispod svega toga koji se nadam da publika čuje i osjeća suptilnu igru između House i Techno zvuka sa prijmesama emocije Detroita i Jackin’ energije.

Ka čemu stremiš i šta možemo očekivati od tebe u budućnosti?

Trenutno završavam jedan višemesjesečni projekat koji planiram da izdam na vinilu i jako sam uzbuđen kako će se primiti na publiku. 2017. je bila prepuna dobrih dešavanja što se muzike tiče, od izdanja do nastupa. Biću zahvalan ako ova godina bude slična prethodnoj.

Danijel-Kević_3

“Klubikon Podcast 124 – Danijel Kević” tracklistu pogledajte OVDJE.