Bugarin prevario Spotify i zaradio milijune dolara

riverdale-the-man-in-the-black-hood_1200x630

Nevjerojatna je činjenica da je sve legalno

Nepoznati počinitelj iz Bugarske uspio je nadmudriti glazbeni servis Spotify za više milijuna dolara. Naime, Bugarin je kreirao dvije playliste – “Soulful Music” i “Music from the Heart”, koje su sadržavale hibridne pjesme prosječnog trajanja od 43 sekunde, dovoljno da prijeđe prag monetizacije od 30 sekundi i uprihode 0.004 dolara po emitiranju.

Vlasnička prava svih “pjesama” na playlistama prevaranta pripadala su tvrtkama i pojedincima iz Bugarske.

Playlistu “Soulful Music” sa nevjerojatnim brojem od 467 pjesama pratilo je svega 1800 korisnika, što je iznimno čudno, obzirom da se u svibnju 2017. nalazila pri vrhu globalne ljestvice svih playlista.

Pretpostavlja se da je prevarant otvorio 1200 lažnih Premium korisničkih računa, koji su bez prestanka streamali playlistu “Soulful Music”. Mjesečni trošak pretplate svih računa iznosio je 12,000 dolara, odnosno 9.99 dolara po računu. Ipak, bila je riječ o pametnom ulog, jer je mjesečna zarada od isplate autorskih prava pjesama s playliste iznosila minimalnih 288.000 dolara mjesečno!

Playliste su izbrisane u listopadu 2017., iako su sve navedene radnje od strane dotičnog Bugarina bile legalne. Iz Spotifyja su poručili kako veoma ozbiljno shvaćaju ovaj problem, te kako će slične manipulacije pokušati spriječiti u budućnosti.

Dok najveći glazbeni servis rješava rupe u svom sistemu, postavlja se pitanje – koliko prevaranata u ovom trenutku vrti lovu na isti način kao lukavi Bugarin?