Policija zabrinuta, Nizozemska postaje narko država

Ecstasy_bag_1_1200x630

Tanka je granica od legalizacije marihuane i prostitucije do poplave kriminala

Nizozemska sve više poprima karakteristike narko-države, a domaća policija nema kapacitete i ljudstvo potrebno za suzbijanje rastućeg trenda kriminala.

Kritičari “politike tolerancije” koja opravdava prodaju kanabisa i prostituciju, upravo u takvom pristupu pronalaze glavni uzrok problema, tvrdeći da se Nizozemska godinama nenamjerno promovirala kao epicentar trgovine droge i ljudi, a posljedice su zabrinjavajuće.

Naime, osim podatka da se pola od 5,7 milijardi eura kokaina slijeva u Europu preko Rotterdama, lokalnim vlastima dodatno stvara glavobolju činjenica da je cijena ljudskog života značajno pojeftinila.

“Tijekom 80-ih i 90-ih profesionalni plaćeni ubojice dolazili su iz inozemstva za 50.000 eura. Posljednjih godina to su dječaci iz Amsterdama koji ubijaju za 3000 eura”, kazao je šef amsterdamske policije Pieter-Jaap Aalbersberg.

Nizozemska policija nastoji unovačiti dodatnih 2,000 službenika kako bi se suočila s gorućim problemom, što dodatno potvrđuje činjenicu porasta organiziranog kriminala. “To je znak da situaciju shvatimo krajnje ozbiljno. Ova vlada prepoznaje nuždu za ulaganjem u policijske snage”, dodao je nizozemski ministar Ferd Grapperhaus.