Jeste li znali da LSD doslovno zaglavi u mozgu?

LSD_1_1200x630

Znanstvenici otkrili tajnu LSD-ja

LSD je apsolutni kralj psihoaktivnih droga kada je riječ o višesatnom halucinogenom djelovanju. Mnoga su istraživanja provedena na tu temu još 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, a pažnju znanstvenika posebno je privlačila činjenica da efekti konzumacije traju i do nevjerojatnih 18 sati.

U svojoj najnovijoj studiji znanstvenici sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini tvrde da su pronašli ključni razlog snage LSD-ja, naime, jednom kada se unese u organizam, ta moćna droga putuje do receptora u mozgu gdje se doslovno zaglavi.

Znatiželju znanstvenog svijeta dodatno je golicala činjenica da se LSD već nakon pola sata ne može naći u krvi konzumenta, a njegovo se djelovanje nastavlja još satima. Kako bi rasvijetlili tu misteriju razvili su poseban tip fotografije koja prikazuje raspored atoma unutar molekule. Na taj su način shvatili da se LSD u biti zaglavi u unutrašnjem džepu receptora nakon što se prilijepi za serotonin, a potom se proteinska struktura receptora serotonina obavija oko molekule LSD-ja, što objašnjava snagu ove droge.

Profesor farmakoloogije Bryan Roth i njegov tim temeljem ovih saznanja žele razviti nove lijekove za liječenje depresije, šizofrenije i ostalih psihičkih bolesti.

LSD-bound-to-a-serotonin-receptor-Robin-Betz_1200x630