Ljubljana troši više droge od Zagreba

ecstasy_6_1200x630

Otpadne vode ne lažu

Europski centar za nadzor droga i ovisnosti o drogama još od 2011. godine sprovodi studiju u okviru koje se regularno testiraju sadržaji otpadnih voda u 56 europskih gradova iz 19 država, s ciljem prikupljanja informacija o navikama konzumiranja droga na pojedinim područjima na temelju koncentracije ostataka pojedinih supstanci.

Iz nekog razloga nas ne čudi što je prema prikupljenim podatcima Amsterdam zasjeo na tron s najvećom koncetracijom ekstazija prisutnoj u otpadnim vodama, dok je drugo mjesto zauzeo još jedan Nizozemski grad – Eindhoven, koji s druge strane prednjači u količini ostataka amfetamina. U prilog ovih podataka ide i činjenica da su Amsterdam i Eindhoven proizvođači većine ekstazija i amfetamina za europsko tržište. Ljubljana na ovoj listi zauzima 12., a Zagreb 15. mjesto, dok otpadne vode Beograda i Sarajeva nisu bile podvrgnute mjerenjima.

“Kroz sedam godina nadzora najveće koncentracije MDMA su učestalo bile prisutne u gradovima Belgije i Nizozemske”, navodi se u studiji Europskog centra za nadzor droga i ovisnosti o drogama.

Kada je riječ o kokainu, Barcelona je tu na prvom mjestu, nakon nje slijedi Zurich. Amsterdam je zasjeo tek na sedmo mjesto, a Ljubljana i tu kotira poprilično visoko zauzevši 11. mjesto, dok je Zagreb na skromnom, 31. mjestu. Međutim, glavni grad Hrvatske je “bolji” od glavnog grada Slovenije jedino kada je riječ o količini amfetamina.

“Većina gradova koji su pokazali oštar porast u periodu od 2011. do 2016. godine, taj se trend rasta u 2017. godini stabilizirao.”