Banana Zvuk: Mi volim banane, banane nas čine sretnima!

Banana-Zvuk_1_1200x630

Ono kad ti svjetska reggae zvijezda snimi vokal na traci i s džointom u ruci pita: "How do you like it?"

Luka Barbić iz TBF-a i Ivan Jurić – Yuri i iz ST!llnessa prije 12 godina započeli su svoju Banana Zvuk avanturu koju sada krune prvim autorskim LP-jem “Split Banana” sa sedam pjesama. Na albumu prvijencu u ulozi pjevača pojavljuju se svjetske face reggae/dancehall i jungle zvuka kao što su Ragga Twins, Lutan Fyah, Skarra Mucci i Blackout JA, ali i jedno domaće ime – Sara Renar. Album je izašao pod okriljem poljske etikete Superfly.

Splitski DJ i producentski duo Banana Zvuk funkcionira još od 2006. godine, a publika ih je do sada mogla upoznati na pozornicama nekih od najvećih domaćih festivala kao što su InMusic, Seasplash i Garden ili u klubovima Pussy Galore, K4, Aquarius, Medika, Judino Drvo, Kocka i Metelkova.

Povodom izlaska albuma “Split Banana” uhvatili smo Luku da nam kaže nešto više o Banana Zvuku, te o pozadini njihove reggae/dancehall internacionalne priče.

“Mi volimo banane! To je jedino voće koje sadrži triptofan aminokiselinu i vitamin 6. Ove dvije supstance pomažu tijelu proizvesti serotonin, prirodnu drogu koja smanjuje depresiju. Jedenje banana može vas učiniti sretnima!”

Banana-Zvuk_1

Reci nam nešto o Banana Zvuku, kako je sve počelo?

Banana Zvuk je DJ / producentski duo, projekt koji je nastao igrom slučaja prije dvanaestak godina. Spojila nas je ljubav prema reggae zvuku, počeli smo s amaterskim DJ nastupima, a s vremenom smo se uozbiljili, ispekli zanat i paralelno s tim počeli raditi remikse i svoje autorske uratke.

Nakon 12 godina napokon ste izdali prvi album.

Album se zove “Split Banana”, na njemu je sedam pjesama. Glazbu na svim stvarima potpisujemo nas dvojica, a na svakoj pjesmi imamo gostujućeg izvođača. Radi se o reggae/dancehall pjevačima svjetskog glasa, trenutno vodećima u žanru.

Banana-Zvuk_Split-Banana

Na albumu gostuju najveća imena reggaea/dub step zvuka, možeš li nešto kazati o njima?

Radi se o velikim imenima, ljudima koji rade sa svjetskim top producentima. Tu su Ragga Twinsi koji su zadnjih godina dosta radili sa Skrillexom, velika reggae imena Lutan Fyah, Skarra Mucci i Blackout JA, Jungle / dancehall MC veteran Tenor Fly koji je preminuo prije dvije godine. Tu je i naša Sara Renar. Pjesma “Why?” koju izvodi pokojni Tenor Fly će nam biti prvi singl, za nju radimo i spot.

Kako funkcioniraju suradnje i produkcija na daljinu?

Još uvijek sam fasciniran činjenicom da nam je tehnologija omogućila ovakav tip suradnje s glazbenicima iz cijelog svijeta. Imali smo slučaj s jednom pjesmom gdje nam je Lutan Fyah u manje od 24 sata poslao snimljene vokale, gotovu pjesmu! Sutradan me nazvao putem Skypa s osmjehom od uha do uha, te me s velikim džointom u ruci pitao kako mi se sviđa stvar… Moram napomenuti da su svi gostujući izvođači sami pisali tekstove, osmislili i snimili vokalne melodije.

Što kaže Poljak na vaš album? Što će reći da je najbolji svjetski reggae producent iz Poljske?

Činjenica da je odlučio stati iza ovog projekta i izdati ga na svom labelu govori dovoljno. Inače radi se o Mareku Bogdanskom, poznatijem pod imenom Dreadsquad koji je trenutno jedan od najboljih svjetskih reggae autora i producenata. Na našem albumu zaslužan je i za miks i mastering.

Nastupali ste u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni, gdje je najbolji kontakt s publikom osim u Splitu, naravno?

Nemam pojma, svugdi je dobro kad su ljudi dobro raspoloženi.

Gdje vas možemo slušati ovog ljeta?

Nismo za ovo ljeto ništa još bukirali jer smo dosta zauzeti s matičnim bendovima. Čekamo da se album malo zavrti pa ćemo krenuti s promocijama od jeseni.

Kakvi su vam planovi za budućnost?

Do kraja godine bi trebali završiti domaću verziju ovog albuma, na kojem će umjesto stranih izvođača gostovati naši dragi prijatelji, pjevači i MC-jevi iz regije. Nakon toga idu neke nove stvari…

Album “Split Banana” poslušajte u nastavku, a možete ga kupiti OVDJE.