Chille jr.: Moja jedina konstanta od samih početaka je deep glazba s pričom

Chille-jr_2_1200x630

Poslušajte 128. Klubikon Podcast i otkrijte njegovu glazbenu priču

Koprivničanin Chille jr. svoj prvi spontani DJ nastup zabilježio je 2000. godine, no ozbiljnijeg DJ-inga se uhvatio tek nekoliko godina kasnije, kada se opremio gramofonom, mikserom i pločama. Od 2006. godine bilježi nastupe u sjevernijim djelovima Hrvatske, u Zagrebu, Poratu (Barbarellas), a 2016. i na afteru Moondance festivalu u Trogiru. Vlastitu Night Moves emisiju posvećenu elektronskoj glazbi započeo je krajem 1998. godine.

Uoči nastupa na prvom predstavljanju VHS kolektiva u zagrebačkom klubu Attack, gdje za publiku priprema deep plesnu glazbu koja je i jedina konstanta u njegovoj karijeri, Chille jr. je za Klubikon Podcast snimio miks, te je odradio i intervju s našim Nevenom Prišutom u kojem se detaljnije predstavio.

Koja je tvoja glazbena priča i put do glazbe koju danas vrtiš?

Prije svega pozdrav čitateljima i djelatnicima Klubikona i hvala na pozivu! Glazbena priča započinje u trećoj ili četvrtoj godini života prvim skrečanjima i uništavanjem vinyla na tatinom gramofonu. 🙂 Tata je jedan od prvih DJ-eva u Koprivnici, imao je pozamašnu kolekciju ploča. Brat i ja smo, naravno, dok ga nije bilo doma, potajno puštali ploče i nismo ih baš štedjeli. Danas bih poludio da vidim nekoga da tako barata s pločama i gramofonima. 🙂

Budući da je tata radio na radiju Koprivnica, brat i ja smo bili redovna pratnja još od kasnih osamdesetih, tada sam imao 8-9 godina. Preseljenjem u novi studio 1991., radio Koprivnica je bila jedna od najopremljenijih radio stanica u Hrvatskoj, a kada sam po prvi put ušao u taj “svemirski brod” dogodila se ljubav na prvi pogled. Od tada sam svaki slobodni trenutak “visio” na radiju i dosađivao dečkima da mi daju da puštam muziku. Par tadašnjih tehničara već je slušalo elektronsku glazbu, tu se polako počinjem upoznavati i s tim žanrom. Tada su to najviše bile neke Thunderdome, Mayday kompilacije, Zagreb city limited i slično. To me definitivno usmjerilo na ovaj put, premda se (ni tada, ni danas) nisam ograničavao samo na elektroniku ili, ne daj bože, na samo jedan žanr elektronike.

Žanrovske podjele su tu samo zbog marketinga i lakšeg snalaženja, a za mene postoji samo dobra i loša glazba. Učio sam svirati i akustičnu gitaru, ali sam odustao nakon što me profesor sa čuđenjem pitao: “A ti želiš svirati u nekakvom rock bandu, a ne u orkestru?” 🙂

Prvi techno party dogodio se 1996. godine u koprivničkom klubu Villa u organizaciji mog brata i prijatelja, a već od sljedeće godine počeo sam s njima pohoditi evente u Mungosu u Kašini, čakovečkoj Japi/Barflyu i varaždinskom Exu, gdje i bilježim prvi spontani DJ nastup 2000. godine. Ipak, rekao bih da sam se ozbiljnijeg DJ-inga uhvatio 2006. kada sam kupio gramofone, mikser i ploče. Od tada sam nastupao uglavnom u sjevernom dijelu Hrvatske, u Zagrebu, Poratu (Barbarellas), a 2016. i na afteru Moondance festival u Trogiru.

Vlastitu Night Moves emisiju posvećenu elektronskoj glazbi započeo sam krajem 1998. na drugom koprivničkom radiju Drava i vodio je do kraja 2002., kada su svi honorarci potjerani s radija. Tamo sam i učio miksati live u eteru na prve CD playere s pitch kontrolama. Danas emisija ide i dalje prvu nedjelju u mjesecu, ali kao dvosatni miks, bez pričanja, na internet radiju Framed.fm od 17 do 19 sati. Uglavnom su miksevi moji, ali događaju se i gostovanja DJ-eva za koje smatram da su kvalitetni, pa su tako do sada gostovali Vrle, Below Bangkok, Dgree, Mario Novak, Jogarde, Branko Dalloš, Vrući saft, Cet, Antonio Zuza, Nebuloz i Pytzek.

Kako bi opisao glazbenu scenu u Koprivnici i je li ona, i na koji način, doprinijela tvom glazbenom razvitku?

Opisao bih je kao nepostojeću. Nekad davno postojala je ta neka alternativna scena pod koju ubrajam i elektroniku. Osamdesetih i devedesetih Koprivnica i okolica imali su barem dvadesetak aktivnih bendova od kojih su neki bili dosta uspješni, primjerice punk/rock bend Overflow čiji su se spotovi vrtjeli na MTV-u. Nekad smo u gradu imali klub Nautilus koji je radio techno/house partije na vikend bazi i gdje smo mi, lokalni DJ-evi, mogli nastupati. U predgrađu je postojao Papillon koji je 2000-tih također radio partije i bio pun svaki put. U Križevcima je djelovao Safehouse, pa smo, naravno, i tamo išli. Radila je i Kugla u kojoj sam s frendom Vedranom Gapuljom radio program 8beatz od 2008. do 2010, a bilo je i ostalih programa alternativnije glazbe i elektronike. U to vrijeme ljudi su mogli čuti nešto “drugačije”, u tom se razdoblju i pojavilo nekoliko novih DJ-eva u gradu, ali ostali smo na tome. Novih nema, nema ni publike. Danas smo ostali na jednom mjestu gdje si siguran da nećeš čuti harmoniku i gdje sam donedavno također imao program, KKC Pixel.

Doseg zabavnog i glazbenog programa Koprivnice danas su harmonika i/ili trash partiji, s ponekim kvalitetnijim događajem jednom godišnje, tipa FestJazza.

Srećom, Zagreb nam je blizu, tako da ipak imamo gdje izaći. 🙂

Što zagrebačka publika može očekivati od tvoje svirke na VHS tulumu?

Može očekivati deep plesnu glazbu i to je sve što mogu unaprijed reći. Ne volim se čvrsto vezati za stilove, tako da mi je jedina konstanta od samih početaka deep glazba s nekom pričom, a sada je li to house-techno-electro-breaks, manje mi je bitno. Setove nikada detaljno ne planiram, tako da ni sam ne znam gdje će me odvesti, ovisno o raspoloženju, vibri, DJ-eju prije mene, itd.

Što nam možeš reći o svom Klubikon podcastu, krije li se neka priča iza njega? Kako su izgledale selekcija i priprema prije snimanja?

Priču koja se krije u setu morat će otkriti sam slušatelj. Uglavnom je sačinjena od novijih stvari iz ove godine s ponekim izletom u prošlost, a recimo da je četvrtina stvari još uvijek neizdana. Žanrovski se najviše vrti oko housea, electra i breakbeata. Podcast je sniman u kućnoj, opuštenoj atmosferi u gluho doba noći. 🙂

Chille-jr_1