Dalmacija opjevana kao europska top rejv destinacija

The-Garden-Croatia_Tisno_disco-ball_1200x630

Britanski magazin Vice istražio kako je u nešto više od 10 godina Hrvatska obala postala festivalska meka

Britanski magazin Vice posvetio je opširan članak Hrvatskoj, odnosno Dalmaciji, opisavši je kao europsku party prijestolnicu i raj za partijanere, koja u svojoj ponudi ima nebrojene festivale za sve ukuse.

Tekst započinje s osnivačem Gardena, Nickom Colganom, koji je još 2006. sa svojim festivalom došao u Petrčane, naselje u neposrednoj blizini Zadra, ne sluteći da će njegov festival postati jedan od najpopularnijih u Europi.

Colgan je očito pokrenuo trend, navodi se u članku, jer je već 2008. godine u Petrčanima začet i kultni pulski Outlook Festival koji je odmah naredne godine preselio na Zrće, udarivši temelje Hrvatske party ere.

U tekstu se navodi da je klub Papaya otvoren još 2002. godine, međutim, nastup DJ Tiesta 2008. i 2009., te dolazak Armina van Buurena i Paula van Dykea iste godine označilo je početak Zrće scene kakvu danas poznajemo.

Partyje na Pagu opisuju kao raj za razvratne Britance s kojima lokalno stanovništvo nekako pronalazi zajednički jezik, a spominju se i festivali kao što su Dimensions, Fresh Island i Hideout.

Ipak, nije sve tako ružičasto u očima novinara magazina Vice. “Nekoliko je gostiju bilo gadno pretučeno od strane policije. Došli bi na festival u civilu, tražeći ljude koji puše marihuanu na plaži, uzeli bi ti osobnu, otišli bi u tvoj apartman, te bi ga cijelog pretražili. Naplatili bi ti kaznu u iznosu od 200 eura na licu mjesta”, ispričao je događaje s prvih SunceBeat festivala iz Petrčana novinar The Guardiana i Mixmaga, Marc Rowlands, koji je neko vrijeme živio u Hrvatskoj.

Prošle godine je za vrijeme Outlook Festivala uhićeno čak 173 ljudi zbog posjedovanja droge, a mnogi posjetitelji festivala izjavili da im je policija podvalila ilegalne supstance. “Na Outlooku i Dimensionsu javno smo kazali da se svatko tko stupi u sukob s policijom može obratiti našem operacijski timu. Međutim, često kada uđemo dublje u priče o namještanju droge, na kraju je teško u njih povjerovati”, izjavio je Noah Ball, organizator Outlook, Dimensions i SunceBeat festivala.

Valja napomenuti da se osim spomenutih festivala u Dalmaciji održavaju i Ultra Europe, Hard Island i Sonus festivali, jako popularni među Europskom, ali i svjetskom publikom, koji dovode najveća imena svjetske scene.