Mladi rejveri piju manje i ne vole cigarete, ali obožavaju marihuanu

girl-smoking-joint_2_1200

Novo istraživanje otkriva nove navike tinejdžera

Premda globalno tinejdžeri sve manje konzumiraju opojna sredstva, istraživanje Američkog instituta za zdravlje djece i razvitak čovjeka pokazuje da cigarete više nisu prvi doticaj s opojnim sredstvima.

Prema članku objavljenom na IFLScience.com, mladi okreću leđa cigaretama i alkoholu, te se sve više okreću marihuani, koja ujedno i predstavlja prvi korak prema svijetu ilegalnih supstanci.

Između 2004. i 2014. godine anketirano je 275 500 tinejdžera vezano za prve doticaje s opojnim sredstvima. Još 2004. godine 21% ispitanika naglasilo je da su u svijet ilegalnih supstanci stupili preko cigareta, da bi nakon deset godina taj broj je pao na svega 9%. U isto vrijeme udvostručio se broj onih kojima je prvi doticaj s opojnim sredstvima bila marihuana.

Iako je porastao broj mladih koji radije biraju marihuanu nego cigarete, za napomenuti je da broj mladih ovisnika o teškim drogama iz godine u godinu pada. Prema IFLScience u periodu od 2003. do 2014. godine broj tinejdžera ovisnika o teškim drogama u SAD-u pao je za nevjerojatnih 43%.