Znanstvenici potvrdili da je Freddie Mercury najbolji pjevač svih vremena

Instinktivno smo osjećali da se njegov glas razlikuje od ostalih, a znanstvenici su pokazali i zašto

Freddie Mercury je najbolji pjevač u povijesti! Rečenica je to koju ste dosad mogli čuti uglavnom od fanova neprežaljene grupe Queen, ali koja se nalazi i u zaključku istraživanja skupine austrijskih, čeških i švedskih znanstvenika, objavljenog u stručnom časopisu Logopedics Phoniatrics Vocology.

Mit o Freddiejevom vokalnom rasponu od čak četiri oktave nisu ni potvrdili ni negirali, ali su rad ispunili brojnim zanimljivim podacima o glasu koji je otpjevao neke od najpoznatijih pjesama dvadesetog stoljeća. Iako je bio primarno poznat kao tenor, njegov je prirodni glas bio znatno bliži baritonu, koji nije pretjerano koristio čak ni kada mu je, kaže anegdota, bila ponuđena operna uloga koju je naposljetku odbio jer se bojao da obožavatelji neće prepoznati njegov glas bude li pjevao kao bariton. Istraživanje kaže da je Freddie najvjerojatnije koristio tehniku subharmonika – vrste pjevanja u kojoj se istodobno pjeva i iz grla i iz dijafragme.

Svim ambicioznim pjevačima, međutim, najteže će pasti spoznaja kako su se Freddiejeve glasnice jednostavno kretale brže nego glasnice drugih ljudi, što zaista zvuči kao nepoštena konkurencija. Dok se tipičan vibrato kreće između 5.4 i 6.9 Hz, Mercuryjev je bio na 7,04 Hz. Pa ti to nadoknadi…

Prvi put objavljena prije dvije godine, a na Freddiejev rođendan 5. rujna i ususret biografskom filmu “Bohemian Rhapsody” nedavno ponovno predstavljena, studija rezimira: “Kvantitativna analiza koja je koristila novouvedeni parametar za procjenu pravilnosti vokalnih vibracija potkrijepila je njihovu perceptivno nepravilnu prirodu, sugerirajući kako je (ne)pravilnost vibrata distinktivno obilježje pjevačkog glasa.” Prevedeno na jezik ljudi s manje od dva doktorata: Freddie Mercury je najbolji pjevač u povijesti!