Paul Oakenfold i Carl Cox ispisali povijest na mitskom Stonehengeu

Stonehenge-2018_Paul-Oakenfold_Carl-Cox_by-Dan-Reid_1_1200x630

"Iako sam nastupao na nevjerojatnim događajima i lokacijama širom svijeta, zalazak sunca na Stonehengeu je daleko najčarobniji trenutak kojem sam imao privilegiju prisustvovati" izjavio je Paul Oakenfold

Prošlog tjedna, 13. rujna, Paul Oakenfold i Carl Cox postali su prvi DJ-evi u povijesti koji su nastupili na mitskom Stonehengeu. Točnije, prvi prvcati bio je najavljeni Paul Oakenfold, koji je uz zalazak sunca zabavljao publiku limitiranu na 50 supersretnika koji su imali priliku doživjeti taj uistinu povijesni događaj. Koji je postao i još specijalniji kada se Oakenfoldu za dekovima pridružio i legendarni tech-house velikan Carl Cox u vrlo posebnom back-to-back setu kakvima se zaista ne može prisustvovati često, ako uopće. Isprva pozvan samo kao ugledan gost, Cox je spektakl uveličao svojim specifičnim glazbenim ugođajem.

Stonehenge-2018_Paul-Oakenfold_by-Dan-Reid_1200

Cijeli je event bio prvi u seriji Origins organizacije Universe, brenda koji stoji i iza festivala Tribal Gathering. Sva prikupljena sredstva bit će donirana organizaciji English Heritage, a Oakenfoldov set bit će objavljen kao album “Live At Stonehenge”. “Iako sam nastupao na nevjerojatnim događajima i lokacijama širom svijeta, zalazak sunca na Stonehengeu je daleko najčarobniji trenutak kojem sam imao privilegiju prisustvovati”, izjavio je ponosni prvak. Doduše, u obzir moramo uzeti i mogućnost da je ta stoljećima istraživana i još uvijek neotkrivena svrha tajanstvenog Stonehengea možda nekad davno i bila udomljavanje rejvova neke davne civilizacije, pri čemu Oakenfold onda nipošto ne bi bio prvi nego tek jedan od DJ-eva koji su tamo vrtjeli. No dobro, ostavimo to povjesničarima i istraživačima okultnog.

Sretnici koji su svemu nazočili nisu slušali samo trake očekivanog elektroničkog spektra nego su u posebno osmišljen set bile uključene i pjesme izvođača kao što su U2, Lana Del Rey ili The Weeknd. “To je bilo više od DJ-a koji svira elektroničku muziku. Želio sam organizirati ikonički trenutak – zbog lokacije i zbog toga što se to nikad prije nije dogodilo”, rekao je Oakenfold, koji je uspio u onome što su željeli mnogi – među kojima i The Rolling Stones, Led Zeppelin ili Ryan Adams, čiji je najavljeni koncert na Stonehengeu 2007. godine ipak bio otkazan – ali im je sav trud bio uzaludan.

Kako bi se minimizirale vibracije muzike te njihov potencijalno štetan utjecaj na drevne stijene, svi gosti su nosili slušalice namijenjene iskustvu takozvanog silent-disca, tako da se, ako ste gorljiv aktivist za očuvanje tradicije i povijesnih znamenitosti, nipošto ne morate brinuti.