Daft Punk i The Weeknd optuženi za plagijat

daft-punk-1

Pjevačica Yasminah od oputženih traži pet milijuna dolara i uživa golemu potporu

Daft Punk i The Weeknd optuženi su za plagiranje tuđih materijala koje su iskoristili za svoju kolaborativnu traku “Starboy”, veliki hit iz 2016. godine. Vodeći singl istoimenog Weekndova albuma osvojio je sam vrh Billboardove ljestvice te se samo u SAD-u prodao u čak šest milijuna primjeraka. Takvi su rezultati svakako dobro podebljali bankovne račune svojih autora.

Ali možda ne baš svih autora. Naime, TMZ donosi vijest kako su producenti materijal za “Starboy” posudili od vanjskih izvora. Pjevačica i autorica Yasminah od francuskih robota i kanadskog tužnog zavodnika traži punih pet milijuna dolara jer tvrdi kako sporni hit ima previše sličnosti s njezinom trakom “Hooyo”, koju je napisala i objavila još 2009. U tužbi se tvrdi kako obje trake imaju isti pripjev i u istom su ključu, a podudaraju se i sličnim tempom te prepoznatljivim pljeskom na drugom i četvrtom beatu jednog takta. Tužbi su priloženi i brojni internetski postovi s različitih blogova koji redom naglašavaju nevjerojatnu sličnost dvaju traka.

Dvoje Yasmininih suradnika, koji su zajedno s njom napisali i producirali “Hooyo”, navodno su već bili prijetili tužbama zbog iste stvari, ali su se nagodili izvan suda. Ona sama tvrdi kako od tih nagodbi nikada nije primila ni centa pa je zato sada podigla svoju osobnu tužbu.

A stoji li ta optužba na čvrstim ili klimavim nogama, provjerite i sami: