Južna Afrika službeno legalizirala marihuanu

South-Africa-Marijuana-2018_1_1811x630

Nakon sudske odluke da zabrana korištenja marihuane u domovima krši osnovna ljudska prava na privatnost, Južna Afrika legalizirala marihuanu

Ustavni sud Republike Južne Afrike, vrhovni sud te države, vladinu je zabranu osobnog korištenja i uzgajanja marihuane jučer, 18. rujna, proglasio neustavnom, što je marihuanu u toj državi i službeno učinilo legalnom.

Jednoglasnu odluku Suda zamjenik je predsjedavajućeg suca Raymond Zondo u službenom priopćenju objasnio ovako: “Neće se smatrati kriminalnim prijestupom ako odrasla osoba u svojoj privatnosti posjeduje marihuanu za osobnu upotrebu.” Presuda je također odobrila i kućno uzgajanje opojne biljke, ali uzgoj u komercijalne svrhe i prodaja marihuane ostaju nezakoniti, baš kao i uživanje marihuane u javnom prostoru. Točna količina koju će pojedinac imati pravo uzgajati i posjedovati tek će biti određena od strane vlasti. Državni parlament sada ima 24 mjeseca (dvije godine) da stvori zakonske okvire kako bi se sudska odluka provela u potpunosti te doda sve potrebne regulatorne mjere.

South-Africa-Marijuana-2018_3_1200

Ova je odluka rezultat sudskog slučaja iz prošle godine, kada je Visoki sud južnoafričke provincije Western Cape odlučio u korist trojice uživalaca kanabisa koji su tvrdili kako državna zabrana dokida njihova temeljna prava na privatnost. Država je tada slučaj odnijela na Ustavni sud, koji je jučer ukinuo zabranu marihuane. Mnogi se visoki državni službenici ne slažu s takvom presudom, ali ona je sada obvezujuća za sve što znači da marihuana – ili dagga, kako je nazivaju u lokalnom slengu – sada potpada pod nova pravila.

South-Africa-Marijuana-2018_2_Dagga-Is-My-Right_1200

Jedno od njih za sada još uvijek nije i sasvim legalna prodaja marihuane, ali stvari se kreću i po tom pitanju jer je u kolovozu ove godine državni Odjel za trgovinu i industriju naveo da u suradnji s vlastima razmatra i legalizaciju prodaje. Južna Afrika je, nakon Zimbabvea i Lesota, treća afrička država koja je dekriminalizirala marihuanu, a isto su dosad učinile i bogata Kanada te neke savezne američke države.