Konačno stiže tableta protiv mamurluka, ovako bi trebala djelovati

Kratki popularno-znanstveni video digitalne platforme Seeker detaljno objašnjava djelovanje tablete protiv mamurluka

Mnogo je izuma koje s pravom možemo smatrati najvažnijima u povijesti čovječanstva, ali ostvari li se ovo o čemu su u friškoj epizodi znanstveno-zabavne YouTube emisije “Elements” progovorili dobri ljudi s digitalne platforme Seeker svaka rasprava će postati suvišna. Riječ je o tableti protiv mamurluka!

Pijenje alkohola je posuđivanje sreće od sutrašnjeg dana jer dug večernje razuzdane zabave neizostavno valja podmiriti sutra ujutro, u obliku mamurluka koji postaju sve ubojitiji što mi postajemo stariji. Čuli ste sto trikova kako se nositi s mamurlukom, ali nijedan nije upalio u potpunosti. Da barem postoji neka čudnovata tableta koja bi nam omogućila da navečer radimo što hoćemo i pijemo koliko želimo a da nam naredni dan počne bez teških posljedica! E pa možda i postoji!

Ali, malo se strpite, trenutno samo za miševe, jer dobre rezultate dobivene testiranjem na slatkim pijanim glodavcima tek treba potvrditi ozbiljnijim istraživanjem mogućih nuspojava po ljude. O čemu se radi? Naime, jedan od načina kako alkohol zezne naše tijelo je da sve tjelesne tekućine odlaze u mjehur. Zato tijekom alkoholnih večeri stalno odlazite u WC gdje pomokrite mnogo toga što tijelu treba, npr. sol ili magnezij. Kako bi jetra obradila sav popijeni alkohol, vodu krade od drugih organa, uključujući i mozak, stanjujući njegove veze s glavom. Zato ona toliko prokleto boli.

Pijete li puno, jetra ne stiže sve obraditi na pravi način pa dosta otrova ostaje u tijelu. Istraživači su joj odlučili pomoći pokušavajući je prevariti fingiranjem njezina rada plasirajući u nju enzime nužne za razgradnju alkohola. Ti enzimi nisu ništa novo ili dosad nepoznato, ali ih je nekako trebalo isporučiti do jetre, što je napravljeno njihovim pakiranjem u kapsulu s odobrenom ovojnicom. Prva testiranja su, naravno, vođena na miševima – da nam je samo vidjeti kako miševi piju male viskije i votke! – kojima je po pijanstvu ubrizgavana ta doza trostrukih enzima. Nakon četiri sata, miševima kojima je taj koktel bio ubrizgan razina alkohola u krvi pala je za 45 posto više nego miševima koji su se protiv mamurluka borili sami.

Zvuči obećavajuće, a fige da se rezultati čim prije potvrde i kao neopasni za ljude možete držati i gledajući video koji će vam detaljnije pojasniti navedene procese: