Mobitele ćemo uskoro puniti samo jednom u tri mjeseca

battery-icon_1_1200x630

Tim znanstvenika stvorio tehnologiju kojom će mobiteli i kompjutori trošiti neusporedivo manje energije

Naši su mobitel danas, kako im i sam naziv smartphone kaže, pametniji nego ikad, ali još uvijek posjeduju jednu glupu karakteristiku: s obzirom na to da troše previše energije mora ih se puniti neizdrživo često. Koliko li nam se puta svima dogodilo da nam u trenutku presudnom za bilo koju vrstu uspjeha – poslovnog, ljubavnog, kladioničarskog… – baterija jednostavno presuši!

Stoga iz sve snage držimo fige da se vijest koja se pojavila ovih dana ne pokaže samo pukom željom jednako iznerviranih znanstvenika. Naime, tim koji sačinjavaju herojski istražitelji sa sveučilišta Michigan i Cornell odlučio se uhvatiti u koštac s tim ponajvećim problemom suvremenog svijeta i izumio je poseban materijal koji bi jednaku primjenu mogao imati i u zaštiti okoliša i u tehnološkoj industriji, a nazivaju ga “magnetoelectric multiferroic”.

Da ne zabrazdimo u stručno objašnjavanje kojim nikom normalnom ionako ništa ne bismo uspjeli objasniti, tehnologija je to koja sesvojim ključnim dijelom svodi na to kako će naši kompjutori i smartphonei njezinom primjenom moći koristiti čak sto (brojkama: 100) puta manje energije nego što to čine sad pa će shodno tome njihove baterije trajati znatno dulje prije potrebe za novim punjenjem. U slučaju iPhonea spekulira se trajanjem baterije od čak tri puna mjeseca!

Jedan od vodećih znanstvenika koji stoje iza ovog otkrića smatra kako smo od opisanog još uvijek udaljeni barem nekoliko godina, ali s obzirom na predviđanja kako će do 2030. godine elektronika početi trošiti više od polovice svjetske energije, nikada neće biti kasno.