Kako slušalice održavati čistima i higijenski prihvatljivima

how-to-celan-earbuds_1200x630

Čistite li slušalice redovito? Evo nekoliko savjeta i trikova kako, a bilo bi poželjno da to činite jednom tjedno

Kada ste posljednji put očistili slušalice? Ako ste imalo nalik na nas, bojimo se vašeg odgovora. Jednostavno, kao da svi olako zaboravljamo kako su i slušalice – bilo one koje ulaze u uši, takozvane bubice, ili one koje preko glave stavljamo na uši – jednako podložne prljanju kao i sve drugo što dolazi u dodir sa svijetom oko nas, a onda dodiruje i naša tijela. Donje rublje ne biste mjesecima nosili bez pranja, je li tako?

Ako ne znate kako biste ih točno čuvali čistima i sigurnima za korištenje, a kako bi one onda nastavili ispunjavati svoju svetu funkciju dovođenja muzike našim žednim ušima, slobodno se poslužite napucima autorice Lauren Dragan. Ona je za portal Engadget napisala kako čistiti te drage male stvari.

Redovito ih brišite krpom blago navlaženom mješavinom sapuna i tople vode.
Bilo bi idealno ovo raditi jednom tjedno, i to slušalicama iskopčanima iz uređaja. Odmah nakon toga ih obrišite suhom krpom. Nikada ne koristite alkohol jer može oštetiti ne samo boju nego i materijal od kojeg su izrađene.

Unutrašnjost bubica očetkajte malom četkicom kako biste počistili sitne krhotine.
Ušni vosak može zamutiti zvuk vaših slušalica. Prvo odvojite vrhove pa vosak tek onda pažljivo odstranite jer biste ga u suprotnom mogli gurnuti dublje u bubice. Vrhove počistite istom gore navedenom mješavinom sapuna i tople vode pa sve osušite prije ponovnog spajanja s bubicama.

Poslije svakog treninga pričekajte da se slušalice skroz osuše prije nego što ih stavite ponovno puniti.
Slušalice koje nosite na treninzima trčanja ili u teretani uglavnom su otporne na vodu i znoj, ali svejedno ih nemojte pretjerano izlagati vlazi jer se ona može zavući u njihovu unutrašnjost i naštetiti im. Nemate li dovoljno vremena, poslije korištenja ih stavite u nepropusnu vrećicu. Nikako ih ne držite u džepovima sportskih hlača ili prikačene za sportski grudnjak.

Kada ih ne koristite, držite ih u kutiji ili vrećici.
To će ih zaštititi od prašine i ogrebotina. Koristite kutiju koju ste dobili kupovinom, a možete je kupiti posebno i samu, samo budite sigurni da odgovara vašim slušalicama.

Ne koristite slušalice u iznimno toplim ili hladnim okruženjima.
Saune ili autoprikolice nisu dobre za slušalice, pogotovo ako vaš par radi na baterije. Isto tako ih i ne pomišljajte dugoročno spremati na neko vlažno mjesto, čak i ako su otporne na vlagu.

Nemojte ih omatati oko uređaja dok su još uključene.
Omatanje slušalica oko telefona dok su još uključene lomi njihov kabel na mjestu gdje se spajaju, što može oštetiti cijeli spoj. Nježno ih omotajte oko prsta prateći njihovo izvorno zakrivljenje.

Uvijek ih od uređaja odspojite držeći ih za utikač, a ne za kabel.
Svoje slušalice nikad nemojte odvajati od uređaja povlačeći kabel, jer ga to vremenom može oslabiti. Također, bubice nikad nemojte vaditi iz ušiju na taj način, jer naglo stvoren vakuum može naštetiti vašim ušima.