Umjetničko djelo se samouništilo odmah nakon prodaje za milijun dolara

Banksy_Girl-With-Red-Balloon_self-destruct_1200x630

Nakon što je prodana za 1,042 milijuna dolara, slika "Djevojka s crvenim balonom" se naočigled svih prisutnih samouništila skrivenim rezačem papira

Jedna od najslavnijih slika tajanstvenog crtača grafita Banksyja, “Djevojka s crvenim balonom” se sama uništila nakon što je na aukciji u uglednoj kući Sotheby’s prodana za više 1,042 milijuna dolara. U trenutku oglašavanja dovršene aukcije, začuo se alarm, a slika se rasjekla na milijun komadića mehanizmom koji je bio skriven u njezin okvir.

“Čini se da smo bili Banksyrani”, izjavio je Sotheby’sov viši direktor i šef odjela europske suvremene umjetnosti Alex Branczik. U svojoj službenoj izjavi aukcijska je kuća rekla: “Ovo je bilo instantno stvaranje povijesti umjetnosti. Ovo je sigurno prvi put u povijesti aukcija da se umjetničko djelo automatski samouništilo nakon dovršenja aukcije.”

Riječ je o slici koja, kako joj govori i samo ime, prikazuje djevojčicu i crveni balon u obliku srca, a originalno se pojavila na zidu u jednoj londonskoj ulici. Prošle je godine odabrana za najdraže umjetničko djelo stanovnika Velike Britanije, a iznos za koji je prodana izjednačio je 2008. godine postavljen Banksyjev rekord u Sotheby’su.

View this post on Instagram

Going, going, gone…

A post shared by Banksy (@banksy) on

Nekoliko dana nakon tog momentalnog pisanja povijesti svjetske umjetnosti, Banksy je na Instagramu objavio video kako je u okvir slike ugradio skriveni sjekač, priloživši tekst: “Prije nekoliko godina potajno sam ugradio rezač papira u sliku, za slučaj ako se ikada nađe na aukciji…” Očito je dobro pretpostavio.

Prema Financial Timesu, u slučaju da se umjetničko djelo ošteti prije iznošenja iz aukcijske kuće, prodaja se automatski otkazuje, što potvrđuje službenu Branczikovu izjavu kako Sotheby’s nije imao pojma što će se zbiti. Međutim, već se mnogobrojni ugledni povjesničari i kritičari javljaju s tvrdnjama kako je “Djevojka s balonom” nakon ove eskapade još i vrednija.