Zašto DJ može zaraditi milijun dolara za jedan nastup

Steve-Aoki_Why-can-DJ's-earn-$1,000,000-a-set-BBC_1200x630

David Guetta, Tiësto i Steve Aoki pričaju o enormnim zaradama najslavnijih svjetskih DJ-eva

U moru glazbenih zvijezda koje pristižu iz najrazličitijih žanrova, čini se kako su danas slavni DJ-evi ipak daleko najveće među njima, zarađujući iznose kakvi su donedavno bili potpuno nezamislivi. Bogati, utjecajni i vrlo moćni, navodno za jedan jedini dvosatni set mogu zaraditi čak i do okruglih milijun dolara. Nešto valjda pojede porez, ali svejedno se radi o zasljepljujućem iznosu.

BBC je u prilogu objavljenom na svojem službenom YouTube profilu s nekima od najslavnijih svjetskih DJ imena porazgovarao o toj temi i dobio širok dijapazon originalnih zapažanja, od priznanja Davida Guette kako su ga roditelji odgajali u intelektualnom ljevičarskom duhu protiv kojega se kao tinejdžer odlučio pobuniti okretanjem kapitalističkom etosu zgrtanja što je više para moguće do Tiëstove reminiscencije kako je kada je tek počinjao ulaziti u svijet miksanja bio sretan ako bi jednu noć dobio 100 dolara.

Danas, nakon buma EDM-a u Americi i dogovaranja lukrativnih rezidencija u Las Vegasu, mnogi DJ-evi u jednoj noći zarade koliko su nekad dobivali u pristojnijoj godini, što nekima od njih baš i nije najugodnije priznati. Steve Aoki, međutim, s tim nema problema: “To je sve posao i moramo na to gledati ekonomski. Ako nekom klubu moj nastup zaradi milijun dolara, onda mislim da ja zaslužujem pola od toga. Barem!”

BBC-jev prilog pogledajte u nastavku.