Rudolf C: Moji najbolji nastupi ikad bili su u istočnoj Europi

Rudolf-C_1_1200x630

Iz Australije u Rijeku, na večer mladog kolektiva VHS, Rudolf C donosi kvalitetan zvuk!

Mladi zagrebačko-riječki kolektiv VHS (Video House System) sprema novu audio-vizualnu poslasticu. Nakon predstavljanja kolektiva u zagrebačkom klubu Attack, mjesto radnje 20. listopada bit će riječko podzemlje odnosno Das Tunnelprojekt 3.30, a za DJ pult će stati gost iz Australije Rudolf C.

Njegova produkcija vuče nejasne, atmosferične i psihodelične elemente plesne glazbe, s utjecajima od leftfield house do UK tech zvuka, uvijek se oslanjajući na grublji, analogni zvuk bubnja. Rođen i odgojen u Melbourneu, Rudolf C objavljivao je svoju glazbu za etikete kao što su X-Kalay, Lost Palms i Sensou, ali i za vlastitu, uspješnu etiketu Salt Mines.

Uoči nastupa u Rijeci, gdje će ga dočekati članovi kolektiva VHS; Zagrepčani Analog i Vlad’o, te Riječani one n i Roland, s gostom iz Australije razgovarao je Neven Prišuta, a mi dijelimo upade!

Postoje li specifični žanrovi, izvođači ili etikete elektroničke glazbe u koje bi mogao uperiti prst kao krivce za činjenicu da danas i sam produciraš elektroničke glazbu?

Morao bih reći da su L.I.E.S.-i obilježili početak te priče za mene, zakačio sam se na njih u vrijeme kada su izlazile prve Delroy Edwards i Terekke ploče i time mi je kliknulo. Slušao sam i druge stvari prije toga, ali ništa nije stavilo plesnu glazbu u perspektivu koju mogu razumjeti i potencijalno i raditi sam koliko ta etiketa.

Što te inspirira da produciraš glazbu? Postoji li neki osjećaj ili zvuk koji želiš reproducirati ili to samo spontano ispustiš iz sebe?

Zaista ovisi, u posljednje vrijeme mi u velikoj mjeri nedostaje inspiracije, studio mi je još uvijek potpuno upakiran nakon što sam se nedavno preselio u Njemačku pa ne mogu reći da ni to pomaže. Ono što me obično okine je pronalazak dobrog sempla ili slušanje mikseva dok ne nađem nešto što mi se jako sviđa. Uglavnom pokušavam raditi dublju glazbu, na određen način introspektivnu i nepretencioznu. Pokušavam stvari zadržati što jednostavnijima u posljednje vrijeme.

Kako bi usporedio DJ-iranje po Europi i kod kuće u Australiji? Je li jezik glazbe potpuno univerzalan iz te perspektive ili postoje neke razlike u tome kako publike vibriraju?

DJ-iranje u Europi je odlično. Ne bih rekao da su ljudi tomu skloniji, ali definitivno se osjeti veći fokus na samu glazbu. Noćni klub u Australiji je često samo mjesto gdje se odlazi, s manje fokusa na to kako će se večer kretati u muzičkom smislu. S time da, kada dobiješ dobru večer u Australiji, onda je baš jako, jako dobro. Nikada neće biti liberalno kao neki klubovi ovdje, no s druge strane ograničenja su često ono što čini priču toliko dobrom.

Osim produkcije i DJ-inga, već neko vrijeme si aktivan akter nezavisne scene u Australiji. Koje su tvoje impresije toga kako se stvari kotrljaju u sferi elektroničke glazbe i klabinga? Jesu li tulumi na meniju većinu vikenda u godini ili se smatraju posebnom prigodom?

Scena u Australiji je snažna, doduše nedavno se pojavio ometajući faktor. Neki klubovi su prisilno zatvoreni, a tzv. lockout zakoni se sve više nadvijaju nad noćnim životom u nekoliko gradova. Unatoč tome, još uvijek postoji nekoliko odličnih noćnih klubova i promotora koji drže scenu na životu.

U Melbourneu ne morate mnogo tražiti da pronađete dobar tulum. Gostovanja međunarodnih DJ-eva češća su nego rjeđa, ali još uvijek smatram da lokalne ekipe rade najbolje priču. Tu bih prije svega pohvalio Syrup, rade zaista odlične tulume, svakako vrijedne posjeta ako se ikada zateknete u tom kraju.

Tvoje glazbeno djelovanje može se svrstati u širu estetsku epohu koja uključuje modu i određene aspekte pop kulture, od kojih je jedan fascinacija slavističkom kulturom od prije otprilike 30 godina. Osjećaš li možda tu vezu svirajući u ovim dijelovima Europe?

U određenoj mjeri da, zaista, čini se i da dobivam ponajviše bukinga u istočnoj Europi. Doduše, nisam potpuno siguran kako bih to objasnio. U svakom slučaju, mislim da je to odlično! Putujem na mjesta koja inače ne bih razmatrao, a gostoprimstva kakva sam doživio neusporediva su s ičim drugim. Štoviše, najbolji nastupi koje sam ikad imao bili su u istočnoj Europi. Čini se da zaista postoji ta povezanost, iako je ja sam na prvu nisam vidio.

Izvodiš i live i DJ setove. Kako bi usporedio te dvije discipline i što preferiraš u posljednje vrijeme?

Ovih dana definitivno preferiram DJ setove. Često sam izvodio live kada sam počeo nastupati u klubovima, doduše već gotovo godinu dana nisam imao live nastup. Jedini razlog zašto ne izvodim live u ovom trenutku je zato što ne mogu praviti glazbu koju želim izvoditi. Dok ne riješim zagonetku kako to učiniti, nastavit ću DJ-irati. Doduše, možda i imam neke datume rezervirane za live nastupe u budućnosti, vrijeme će pokazati.

Rudolf-C_2

Osvojite 2×2 upada! Pronađite ovaj post na Klubikon Facebook stranici, lajkajte ga i u komentarima tagirajte osobu koju želite povesti, zatim ga šerajte na public. Izvlačenje je u subotu, 20. listopada, nakon 12 sati. Sretno!