Festival izvođačima zabranio psovanje i nošenje uvredljive odjeće

Londonski Wireless Festival je dozvolu za održavanje zadržao pod potpuno bizarnim uvjetima

Kako bi svoju licencu uspio sačuvati i za sljedeće godine, londonski festival Wireless pristao je na niz zahtjeva odbora koji dopuštenja izdaje ili uskraćuje. U svemu tome ne bi bilo ništa čudno – jer riječ je o procesu koji svjetski festivali prolaze redovito – da neki od uvjeta pod kojima se festival mora održati nisu potpuno bizarni.

Naime, izvođači koji će nastupiti na tom festivalu više ne smiju psovati niti nositi odjeću koja bi nekoga mogla uvrijediti. Udruga građana pod imenom The Friends of Finsbury Park (to je park u kojem se festival održava) trudila se dozvolu ukinuti u cijelosti, ali na kraju je kompromis pronađen tako da izvođači “ne smiju izvoditi vulgarne, opscene i zabranjene pjesme” kao ni “vršiti nepristojne činove i vulgarne geste” tijekom svojih nastupa. Također, moraju izbjegavati nositi oskudnu odjeću jer bi ona mogla ‘’uvrijediti javnost’’.

Uza sve to, bit će postavljeni i novi zvučni limitatori, a cjelokupni će program onoga dana održavanja koji pada u nedjelju morati završiti do 21:30, pola sata ranije nego inače. Sve je ovo posljedica toga što je festival koji okuplja i više od 35 tisuća posjetitelja lani izazvao čak 67 prijava zabrinutih građana, a dvoje je ljudi nakon tada nažalost i umrlo. Neki od ovih zahtjeva čine se logičnima, ali baš nas zanima kako će se neki od izvođača uspjeti suzdržati od psovki koje čine dio tekstova njihovih pjesama.

Na Wirelessu su lani među ostalima nastupali i Stormzy, J. Cole, Migos, Ms Banks, Raye, Barely Legal, Bad Gyal, Travi$ Scott i Giggs, a zauzeo je visoko šesto mjesto najprljavijih festivala u Velikoj Britaniji.