VIDEO: Koliko nova tehnologija pomaže DJ zanatu

Ellen-Allien_Beyond-the-Turntable-How-Tech-is-Changing-DJing_1200x630

Richie Hawtin, Laurent Garnier, Ellen Allien, Âme, Steffi i Rebekah u novom dokumentarcu pričaju o dobrim i lošim stranama koje tehnologija donosi DJ zanatu

Bez stalnog razvoja moderne tehnologije, DJ-iranje uopće ne bi postojalo. Same mogućnosti snimanja i puštanja muzike su relativno moderni izumi, a umjetnost miksanja dviju ploča odjednom je još i novija. Sve ono što danas smatramo normalnim i uobičajenim nekad je predstavljalo posljednje dosege tehnologije i ljudske kreativnosti: pojačala, gramofoni, miksete, pa čak i vinili nekada su označavali goleme promjene paradigme uživanja u muzici.

Iako je posao DJ-a oduvijek bio usko povezan s razvojem tehnologije, još je i dulja tradicija ljudskog straha od promjena. Umjetnici koji u svojem radu koriste najnovija pomagala često su bili promatrani kao fejkeri ili varalice kojima tehnologija pomaže nadoknaditi godine izučavanja zanata i treniranja kako bi se postalo vještijim. Sajt Electronic Beats donosi video okruglog stola održanog upravo na tu vječnu temu, a na kojem su sudjelovali velikani kao što su Richie Hawtin, Laurent Garnier, Ellen Allien, Âme, Steffi i Rebekah. 20-minutni film možete pogledati u nastavku: