Čarobne gljive se pokazale kao revolucionarni lijek za depresiju

Magic-Mushrooms_2_1200x630

Ključni sastojak čarobnih gljiva psilocibin drugačije utječe na depresivne mozgove i postiže bolje rezultate u liječenju

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) ključan je sastojak čarobnih gljiva, psilocibin, imenovala takozvanom breakthrough terapijom, što znači da će se u skorije vrijeme pojačati istraživanja o njegovim učincima u tretiranju depresije. Još od 2012. godine u strogo se kontroliranim uvjetima i količinama koristi u najtežim i po život opasnim slučajevima, ali je u kolovozu ove godine dobio odobrenje agencije FDA za daljnje eksperimente.

Psilocibin se pokazao obećavajućim u liječenju ozbiljne depresije, gotovo uspješnijim od postojećih tretmana i terapija, što bi vrijeme do njegova potpunog odobrenja moglo smanjiti i za 50 posto. U prosjeku, da bi FDA odobrila neki lijek treba joj 12 godina, ali oznaka breakthrough terapije, rezervirana samo za liječenje najtežih bolesti, to vrijeme smanjuje na čak 5,7 godina. Ipak, prema trenutnoj klasifikaciji DEA-e, policijsko-obavještajne agencije za suzbijanje droga, psilocibin i dalje ostaje nezakonita i vrlo opasna Schedule I droga.

Prema sadašnjim saznanjima, psilocibin se od postojećih lijekova radikalno razlikuje po načinu kako utječe na amigdalu, emocionalni centar mozga. Odobreni antidepresivi čine je manje osjetljivom na intenzivne negativne osjećaje, dok psilocibin potiče svaku emocionalnu aktivnost mozga, što pacijentima omogućuje kvalitetnije procesuiranje tih osjećaja. O ljekovitim svojstvima psilocibina već smo pisali kada je istraživanje pokazalo da čarobne gljive resetiraju depresivne mozgove, a Global Drug Survey je 2016. donio podatke kako su upravo one najsigurnija droga.