Vrhovni sud Meksika presudio kako je zabrana uživanja marihuane neustavna

Marihuana_6_1200x630

Ključan korak prema legalizaciji

Meksički vrhovni sud je u srijedu 31. listopada donio svoju četvrtu i petu odluku zaredom kako je zabrana kanabisa neustavna jer “efekti koje marihuana stvara ne odobravaju potpunu zabranu njezina korištenja”. Navedeni broj odluka presudno je važan jer je u Meksiku na snazi praksa prema kojoj je potrebno pet jednakih odluka kako bi se postavio zakonski presedan. Sada on postoji.

Riječ je o vrlo važnom postupku, ali tih pet presuda još uvijek marihuanu u Meksiku ne čine legalnom za svačije korištenje. Međutim, sve skupa ovo znači kako svatko tko želi uzgajati marihuanu za svoju osobnu uporabu smije zatražiti dopuštenje od nadležne regulatorne agencije. Dobra je strana to što se u slučaju sudskih procesa neće morati ići sve do Vrhovnog suda nego će i niži sudovi presude moći donositi prema postavljenom presedanu, a loša ta što će do povoljnih odluka za sebe moći doći primarno oni koji si mogu priuštiti vještog – ili, zapravo, bilo kakvog – odvjetnika.

Huffington Post izvještava kako meksički Kongres sada ima 90 dana da uskladi ovu sudsku odluku sa zdravstvenim zakonom prema kojem je kanabis trenutno još uvijek nezakonit. Ako zakonodavci to i naprave, finalni je korak potpis predsjednika, gdje će stvari skoro pa sigurno zapeti jer je aktualni predsjednik Enrique Peña Nieto vrlo jasno najavio kako takve zakone neće odobriti. Međutim, njega 1. prosinca na poziciji šefa države mijenja Manuel Lopez Obrador.

Očito je kako Meksiko u pogledu marihuane očekuje još dugotrajnih i zapetljanih političko-zakonskih zavrzlama, ali temelji za to da ta država naslijedi one koje su već legalizirale marihuanu – kao što su Kanada ili Južna Afrika – postavljeni su prilično čvrsto.