Kopija legendarne ritam mašine TR-909 koštat će 299 dolara

Behringer-RD-909_1_1200x630

Behringer za dogodine najavio RD-909

Uli Behringer je najavio kako će istoimena firma kojoj je na čelu sljedeće godine početi prodavati ritam mašinu RD-909, neskrivenu kopiju legendarne Rolandove TR-909, kičme detroitskog techna. Cijena će iznositi iznimno prihvatljivih 299 dolara.

Osnivač tvrtke Behringer najavu je obznanio u postu na popularnom tehnološkom forumu Gearslutz. Slobodno koristeći dizajn originala, modifikacije koje donosi RD-909 uključivat će kontrolu drivea i pitcha za kick, kontrolu pitcha za hi-hatove, analogni filtar i wave dizajner.

Prethodnog je mjeseca najavljeno kako će tvrtka za istu cijenu prodavati i kopiju sintesajzera Sequential Circuits’ Pro-One, a ranije ove godine na tržište je izbačena i ritam mašina Rhythm Designer RD-808 – pogađate, emulacija Rolandove 808-ce. Zainteresiranih kupaca s možda manjom kupovnom moći očito ima dovoljno da se proizvodnja ovakvih prihvatljivijih kopija Behringeru itekako isplati.

Nedavno je objavljen dokumentarac “Electric Rhythm: The History of the Drum Machine” u kojem vas kroz povijest ritam mašina vode Moby i William Kurk, a možete ga pogledati OVDJE.

Behringer-RD-909_3 Behringer-RD-909_2