Ilegalni rejvovi su rastući problem, potiču kriminal i destrukciju, tvrdi policija

illegal-rave-London-2010_1200x630

2017. godina, samo u Engleskoj i Walesu, bilježi broj od čak 680 ilegalnih rejvova

Istraživanje Sky Newsa pokazalo je kako se broj ilegalnih rejvova u Velikoj Britaniji tijekom 2017. godine znatno povećao u odnosu na prethodnu godinu. Policija je prijavila čak 680 takvih okupljanja, što je skok od 9 posto u odnosu na 2016., s time da je samo London svoju kvotu skoro poduplao, sa 70 na 133.

Policija takve rejvove smatra suštinski nesigurnima, navodeći kriminal, destrukciju i manjak sigurnosnih uvjeta kao moguće negativne ishode, a samo u Merseysideu je zabilježeno 108 incidenata povezanih s rejvovima kroz protekle tri godine.

Međutim, izvjesno je kako neprijavljeni partyji nisu rezultat sulude želje da se zakon krši bilo kad i bilo gdje, nego su prije svega posljedica osjetnog opadanja broja legalnih klubova u Velikoj Britaniji – od 2014. do 2017. smanjio se za čak 8 posto u Londonu, a u ostatku države za 6 posto od 2012. do lani.

Neimenovani izvor i pripadnik scene koja organizira ilegalne rejvove za Resident Advisor je izjavio: “Novac je nedvojbeno velik faktor. London je preskup za izvođače i obične ljude, i znatno je jeftinije otići na ilegalan rejv nego u klub s dozvolom. To su dostupna mjesta gdje se ljudi mogu družiti, surađivati, partijati i zabavljati.”

S njim se slaže i urednik Mixmaga Jeremy Abbott, koji organizatorima takvih događaja, naravno, ne zamjera ništa, ali svejedno upozorava: “To je laka alternativa klabingu u gradovima, a s toliko zatvorenih klubova postaje i sve popularnija. Zabrinjavajući je to trend jer se takvi partyji ne mogu propisno licencirati i regulirati pa je rizik od drogom izazvanih poteškoća veći.”

O porastu ilegalnih rejvova u Londonu i posljedičnom stresu policije već smo pisali na proljeće ove godine, a ako niste sigurni kako prepoznati je li rejv legalan ili nije, konzultirajte vodič.