Grad Berlin čuva svoju kulturu – svaki klub može dobiti do 100 tisuća eura

Berghain_7_1200x630

Krenuo projekt renoviranja i moderniziranja zvučnih izolacija klubova

Za razliku od Hrvatske i drugih država u kojima se buka koju stvaraju klubovi i kafići uzima kao dokaz da ih sve treba zatvoriti bez pitanja, u Berlinu su gradske vlasti itekako svjesne ekonomskog potencijala klupske scene kao i ponosne na status svjetske metropole elektroničke muzike, koji Berlin uživa među rejverima diljem planeta.

Grad se stoga prošle godine obavezao uložiti milijun eura u modernizaciju dotrajalih zvučnih izolacija kroz koje se buka iz klubova ipak prelijevala i na gradske ulice i tako smetala građanima koji ne partijaju nego pokušavaju spavati. Cilj tada osnovanog fonda za zaštitu od buke bio je “sačuvati berlinsku klupsku kulturu inzistiranjem na mjerama za doziranje buke i osigurati dugoročnu kompatibilnost životnog prostora i klupskih događanja u neposrednoj blizini”.

Planirani projekt napokon je i porinut u srijedu 28. studenog, što je datum od kojeg se zainteresirani klubovi vlastima mogu prijaviti za iznos od 50 do 100 tisuća eura po klubu, a koji će se moći iskoristiti samo za poboljšanje soundproofinga. Planirane renovacije uključuju nadogradnju postojećih zvučnih izolacija i ugradnju regulatora buke te neprobojnih prozora. Nakon procesa prijava, neovisno tijelo će odlučiti kome će dodijeliti novac.

Uslijed tehničkih problema i nemogućnosti poštovanja propisa, od 2011. godine naovamo u Berlinu se zatvorilo 170 klubova. Vlasti se nadaju da će ova inicijativa – donesena po uzoru na sličan projekt u Hamburgu – pomoći u smanjivanju bukom izazvanih nesuglasica između klubova i stanara okolnih četvrti.

Već je opće poznato da se berlinski klupski eventovi tretiraju kao kulturna događanja, o čemu više možete saznati OVDJE.