Stanovnici Edinburgha ne mogu podnijeti buku silent disca

Silent-Adventures-Disco-Edinburgh_1200x630

Iako muziku slušaju preko slušalica, pjevanje i galama odzvanjaju ulicama

Još uvijek neuobičajen okvir silent disca – tipa partyja na kojem posjetitelji dobiju wireless slušalice na koje se emitira zvuk s DJ pulta, a koji se inače u prostoru gdje se sve zbiva ne može čuti – u škotskoj metropoli postao je toliko popularan da izaziva pravu ludnicu. Toliku da njezina popratna buka znatno nervira građane stare jezgre Edinburgha koji su odlučili nešto napraviti po tom pitanju.

Jer iako muzika sama svira samo u slušalicama, gradske pješačke ture silent disca buku stvaraju pjevanjem i plesanjem golemih skupina razdraganih mladih ljudi koji svojim nekontroliranim kretanjem izazivaju i brojne opasnosti u prometu. Nakon čestih pritužbi građana, lokalne vlasti počele su istraživati kako ušutkati silent disco partyje.

“Tihe disco ture uopće nisu tihe. Mnogo se vrišti i uzvikuje, posebno kada se 40 cura okupi na djevojačkoj večeri”, izjavio je vijećnik Jo Mowat za Edinburgh Evening News. Međutim, čini se kako gradska uprava baš i nema previše manevara na raspolaganju jer svi organizatori svoje licence redovito dobivaju podmirujući sve što se od njih traži. Muzika uvijek pobjeđuje.

Videosnimku najpopularnije silent disco ture u Edinburghu pogledajte u nastavku.