Balboa LIVE: Uoči svakog nastupa stvaramo novi materijal

Balboa_1_1200x630

Igor Farkaš i Ivan Krajcer čine duo Balboa LIVE, provjerite kako i zašto izvode elektroničku glazbu

Balboa LIVE je projekt basista Igora Farkaša i bubnjara Ivana Krajcera. Za klupske prilike, Igor je raspon svoje bas gitare proširio raznim synth zvukovima koje njome svira, a Ivan je bubanj zamijenio ritam mašinama i sintesajzerima. Jednu od glavnih specifičnosti ovog projekta čini upravo jedinstvenost svakog njihovog nastupa, kako u izvedbenom tako i u sadržajnom smislu.

Balboa LIVE nastupaju ove subote u klubu Masters u Zagrebu, a kako bismo vam dodatno približili dvojac, zavirlil smo u njihov studio gdje smo ih uhvatili u elementu:

Više o samom projektu Igor je ispričao Nevenu Prišuti, koji će Masnu subotu zatvoriti kao selektor After Neven.

Neven: Svirali ste zajedno u raznim kombinacijama, od klasične bendovske forme u Mangrooveu (gdje je Ivan svirao bubanj) do eksperimentalnijeg zvuka i doticaja s elektronikom u Tannu Tuwi. Koliko vaše zajedničko sviračko iskustvo utječe na vaš izričaj u tandemu?

Igor: Naš svirački staž je stvarno pozamašan, sviramo zajedno praktički od osnovne škole uz povremene pauze. Glazbeni ukusi nam se dovoljno preklapaju tako da nam se nije problem izraziti u ovakvom sastavu, prvenstveno se prepuštamo stvaralačkom momentu umjesto zadanoj formi.

Neven: Kako bi usporedio sviranje u kontekstu partyja s klasičnim gažama u bendovskom postavu odnosno koncertnom kontekstu?

Igor: Zadnjih godina pretežno i sviramo na partyjima (u ovoj postavi, a imamo i projekt s istim instrumentarijem i Đurom na bubnjevima) tako da se ta granica čini mi se nekako izgubila. Publika koja inače sluša elektronsku glazbu bude jako zahvalna na koncertima gdje mogu čuti elektronsku glazbu izvedenu uživo. Čini mi se da se zadnjih godina pojavilo dosta projekata koji u bendovskom kontekstu odrađuju partyje. Primijetio bih da se u Mastersu, kad je dobar vibe, jako osjeti energija publike, a kad sve štima to je genijalan osjećaj i motivacija. Ti si nas ugostio već nekoliko puta pa znaš kako bude.

Neven: Kada stvarate glazbu, imate li konkretnu ideju oko zvuka ili se jednostavno izražavate kroz svirku dok ne pogodite “ono nešto”? Koliko u vašem nastupu ima prostora za improvizaciju pored unaprijed definiranih aranžmana i formi?

Igor: Najčešće Ivan skuha i ritam i soundove te se prepustimo improvizaciji dok ne ubodemo nešto što nam odgovara. Workflow je takav da otprilike dogovorimo dijelove, a na partiju se prepustimo energiji te definitivno utječemo jedan na drugoga u glazbenom izričaju, slušamo se i reagiramo. Za ovaj event smo pripremili skoro pa potpuno novi materijal od onog kojeg smo svirali prije 2 mjeseca jer nam se kroz nekoliko proba učinilo da neke stvari nemaju dobar “hook”. Dobro je što nam nikad nije problem poslati neku pjesmu na glazbeno odlagalište.

Neven: Osim bas gitare, možeš li ukratko opisati instrumentarij iz kojega proizlazi Balboa zvukovlje?

Igor: Moram te ovdje malo korigirati, “osim bas gitare” – konstantno eksperimentiram s raznim efektima, tako da zadnjih godinu dana koristim malo synth čudo (Future Impact–ima 4 oscilatora s ekstenzivnim valnim moduliranjima plus 2 filtera) koje izrađuje András Szalay, genijalac iz jednog malog mađarskog sela pored Budimpešte. Uspio je dovesti skoro do savršenstva konverziju analognog signala, točnije oscilacije pitcha u “midi” signal koji onda pokreće razne synth soundove. Pored toga koristim i midi foot controller, pa s njime mijenjam patcheve i moduliram određene parametre on the fly. Ove sam godine počeo eksperimentirati s još jednom midi spravom s početka 2000-ih (Axon ax 50) te midi pick-upom. Sve to će analogni sound pretvoriti u midi i poslati dalje u synth modul na daljnju sintezu. Kad bi se Ivan sad raspisao o svom instrumentariju i sintezi to bi potrajalo pa ako nekog zanima kako to on kuha može doći pogledati uživo.

Neven: Kako se manifestira zajednički moment stvaranja, gdje svatko od vas unosi svoj dio priče? Koliki je tu Ivanov utjecaj na tvoje bas dionice, a koliki je tvoj na melodije / synth atmosfere / ritmove iz Ivanove mašinerije?

Igor: Ivan dosta utječe na moje sviranje, na gruvove, pošto je i sam solidan basista (u kontroliranim studijskim uvjetima ), ponekad kad nemam inspiraciju i ne mogu uloviti vibe onda mi otme bas i odsvira gruv. Imam sreću da sviram s bubnjarem pa je i više nego pozvan da me korigira kad zastranim. Ja se nadam da i ja barem malo utječem na njega.

Neven: Iako naziv Balboa postoji tek odnedavno, prva svirka ovog žanra u ovakvom tandemu dogodila se u ljeto 2016. u zloglasnoj uvali sv. Blaž na otoku Cresu, kakve uspomene u vama budi sjećanje na taj nastup i koliko stvari koje ste tada svirali, svirate i danas?

Igor: Sad ne sviramo niti jednu stvar sa sv. Blaža, tad smo bili puno mekši nego sada. Uglavnom bilo je to zajebano iskustvo što se tiče iskrcavanja opreme. Donijeli smo gomilu (čitaj previše) opreme koja je na sreću preživjela mada nam još uvijek nije jasno kako. Uglavnom super iskustvo i odličan provod. Hvala ti što si nas ugostio, opet!

Neven: Budući da uz izvedbu koja sama po sebi varira uslijed improvizacije, za svaki nastup pripremate i pozamašnu količinu novog materijala, je li stoga ispravno zaključiti da vam je taj kreativni proces stvaranja novog materijala najinteresantniji moment Balboa projekta?

Igor: Approved. Ovo smo već malo načeli u nekom od prošlih pitanja. Naš workflow je doista čudan moram priznati, prije svakog nastupa izbacimo barem pola stvari koje smo svirali na prošlom partiju, ne znam zašto, ali nekako nam prestanu biti napete. Ta strategija nas uvijek dovede u cajtnot (kao i u ovoj prilici) te onda 2 tjedna prije nastupa radimo stvarno u owerloadu. Zadnju probu na kojoj ćemo izbrusiti još poneki detalj imat ćemo naravno par sati prije samog nastupa. Nikad dosta vremena. Neki dan smo si svečano obećali da ćemo promijeniti strategiju. Tako ćemo si za sljedeći nastup dati dovoljno vremena da sve ispeglamo kako treba. Vidimo se na Cresu, hahaha.

Neven: Budući da je Balboa duo i radi se zapravo o jednoj intimnoj glazbenoj priči čiji nezaobilazan dio je zasigurno i vaš odnos, možeš li uperiti prstom na to koliko i na koji način on utječe na glazbu koju stvarate i izvodite?

Igor: Kad s nekim odrasteš u glazbenom smislu onda to sigurno jako utječe na sami glazbeni izričaj, sigurno tu ima gomila spontanih momenata koje niti ne percipiramo, a daju okus cijeloj priči. Jako nam je bitno da imamo naš sound, ne mislim tu nužno samo na sound koji izlazi iz mašina nego na sound koji proizvedemo kao dva lika koja se druže, Ivan je to dobro nazvao “creative collision”.

Neven: Glazba koju ste konzumirali i koju još uvijek konzumirate za vlastiti gušt zasigurno ima utjecaj na vaš glazbeni izričaj, možeš li nabrojati neke sastave, producente, projekte čiji utjecaj je utkan u ono kako zvuči Balboa?

Igor: Hm, toliko ljudi radi genijalnu glazbu što uz uz gomilu suludih preklapanja žanrova ovo pitanje čini zapravo jako teškim. Navest ću neke koji mi prvi padnu na pamet: Mndsgn, Ratgrave, naše gore list Koolade (po meni lik radi najbolje bas linije na ovim prostorima)…, slušamo gomilu jazz glazbe, naravno dugogodišnji staž odlazaka na partyje je također pomogao u oblikovanju ukusa, posebice za house glazbu te naravno hrpa frendova koji se već godinama bave DJ-ingom.

Masna-subota-Masters-02022019

Masna subota, ova neuobičajena i šarena glazbena večer, održava se u subotu 2. veljače u klubu Masters u Zagrebu. Nastupaju Balboa LIVE, Robotko, D-Gree i After Neven. Program počinje u ponoć, a cijena ulaznice iznosi 30 kn prije 01:00, odnosno 50 kn nakon.

Za vas, naše čitatelje, osigurali smo 1×2 upada. Pronađite ovaj post na Klubikon Facebook stranici, lajkajte ga i u komentarima tagirajte osobu koju želite povesti, zatim ga šerajte. Izvlačenje je u subotu, 2. veljače, nakon 18 sati. Sretno!