Secret Cinema: Veselim se nastupu na OFFTIME festivalu u Zagrebu

Secret-Cinema_1_1200

Secret Cinema ključna je osoba techna još od zvučne 1991. godine. Poznat po svojim ubojitim setovima u slavnim klubovima poput Berghaina, Space Ibize i Watergatea, čestim nastupima na Elow večerima i kao headliner brojnih najvećih nizozemskih festivala.

Prije nego večeras 25. svibnja uronite u njegove mračne i duboke tonove na prvom izdanju festivala OFFTIME u kultnom zagrebačkom klubu Aquarius, doznajte kako se Secret Cinema zabavlja u svom studiju, što očekuje od techna i voli li isprobavati nove stvari.

Možeš li opisati svoj studio setup za nas?

Moj glavni DAW je Bitwig. Fantastičan komad softwera koji upravlja modularnim sustavom tako lako i efektivno. Baš ga obožavam. Upravo testiram beta verzije 3 tog softwera i mogu samo reći da je moj modularni “mozak” narastao još više. Koristim također Eurorack Modular komponente u cijelom postavu zajedeno s klasičnim Roland sh-101 i Macbethom M3X. Uz to kombiniram pojedine Elektron uređaje, također u beta verziji i ADAM zvučnike. Osim toga stavio sam i par biljaka da kreativni proces u studiju bude bolji. Zaključio bih da imam kompaktan studio, svojevrsnu vlastitu špilju za igranje.

Nabroji tri glazbenika koja te trenutno inspiriraju?

Zaista mi se sviđa sve što Burnt Friedman radi. Volim bass pa me Thundercat inspirira na drugi način. Jazzy, funky, poppy, ali sve zaokruženo hladnoćom. To želim od techna.

Osim toga Joe Farr je izdao par stvari koje su me navele da razmišljam drugačije. Jedna od tih stvari svakako je “Keep it Simple” i to bi u suštini bilo to.

Najdraže glazbene etikete trenutno su ti…

Osim mog Gem Recordsa, ARTS je zasigurno jedna od mojih najdražih etiketa. Ne puštam sve što ARTS objavi, ali vrlo često izbacuju pomalo “edgy” stvari po mom ukusu. Cocoon također izdaje sve što želi, a njihov ukus je zaista dobar. Ne slijede slijepo mainstream i ne trude se biti kao drugi što u svakom slučaju cijenim.

Prisjeti se najgoreg “killing the vibe” iskustva u klubu i prepričaj nam ga…

Nikad osobno nisam spustio atmosferu u klubu, ha ha ha. Ali jednom prilikom je netko bacio suzavac na plesni podij u klubu u kojem sam nastupao, pa bi to svakako nazvao najgorim “killing the vibe” iskustvom.

Isprobavaš li često nove komade opreme ili je tvoj setup postavljen poprilično jednako bez isprobavanja novih audio igračaka?

Kako sam na početku istaknuo Bitwig je moja omiljena igračka. Koristim dodatno i iPod kao kontroler za X i Y-axis ili kad nastupam live. Eurorack je uvijek u igri i moje su ruke apsolutno najviše na njemu. Novi Elektron Digitone zvuči odlično, no Bitwig je pobjednik. Jednostavno volim taj program.

Dodao bih da se zaista veselim nastupu na festivalu OFFTIME u Zagrebu. Koncept festivala zvuči cool, idealno za mene kao pobornika zdrave hrane i dobre glazbe. Svakako preporučujem. Vidimo se uskoro u Zagrebu!

Secret-Cinema-OFFTIME-2019

Jučer je u klubu Aquarius na Jarunu počelo prvo izdanje OFFTIME festivala, kada su nastupili Breach, El Commando, Route 94, Flashmob, Mike Vale i Yakka. Festival završava u nedjelju 26. svibnja, a večeras podijem upravljaju Anja Schneider, Secret Cinema, Aney F, Ana Antonova, Volster, Marina Karamarko i Omega Zen.

Satnicu festivala provjerite OVDJE, a ulaznice po pristupačnim cijenama nabavite OVDJE!