Black Devil Disco Club: Opskurna elektronika 70-tih godina

Kada se prisjećamo glazbe iz sedamdestih godina, većina prvo pomisli na imena poput Led Zeppelin, Pink Floyd, Black Sabbath, Quen, Lou Reed ili The Who. Na žalost, javnost malo zna o velikim imenima koja su pridonijela elektronskoj glazbenoj sceni tih godina. U tu kategoriju, koja ima izuzetnu širinu i kojom bi se itekako dalo pozabaviti, stoji i Black Devil Disco Club.

PIŠE: Nina Tomljanović

Iza ovog imena krije se skroman, tajanstven i pomalo sramežljiv lik Bernard Fevre, umjetnik koji je odrastao u radničkoj četvrti pet kilometara udaljenoj od Pariza i koji je već sa nepune četiri godine svirao klavir s obje ruke. Fevre je jedan od najranijih disko umjetnika koji je svojim radom definitivno utjelovio taj čitav glazbeni žanr koji slušamo i danas.

Prije Black Davil Disco Cluba, Bernard je 60-tih godina svirao po bendovima koji su mu omogućili upoznavanje novih tehnika, primjerice  modificiranje zvukova sintisajzera, nešto kasnije radio je glazbu za film i televiziju, a dugo vremena bavio se plesnom-disco muzikom u kojoj je bilo najviše acid zvuka. Ipak, to su najviše bili njegovi ‘skriveni projekti’ o kojima nikada nije volio pričati u javnosti.

Ji

Jednom je priznao da u principu nije upoznat sa modernom glazbom, pa tako niti sa eksplozijom dance glazbe u 90-tim godinama za koju je ‘ni kriv, ni dužan’ postavio temelje. Sam sebe opisuje kao ‘glazbenu spužvu’ i kaže da konstantno drži glazbu na distanci jer lako padne pod utjecaj onoga što sluša. Izjavio je i da mu engleski jako loše ide i da mu to zapravo odgovara jer tako nije upućen sa svime što se zbiva u glazbenom svijetu. Sve u svemu, dalo bi se zaključiti da je teško povezati jednog tako skromnog i plahog Francuza sa tako legendarnim vinilom.

Godine 1978. izlazi sa vrlo opskurnim i izrazito uspješnim LP izdanjem ‘Disco Club’, pločom za koju se smatra da je izvršila veliki utjecaj na Italo disco i Euro disco umjetnike koji su se pojavili na sceni nedugo nakon ovog izdanja, u ranim osamdesetim godinama. Richard D. Jamesa poznatiji kao Aphex Twin, 2004. godine je za svoj label Rephlex reizdao spomenuti album iz 1978.

508c 1f 78bd 6fd 55693b 2ecec 232dfb 77

Taj potez ostao je i više nego dobro zamjećen među slušateljima, svi su se čudili mračnom disco zvuku koji zvuči jezivo dobro i suvremeno. Čak su kružile glasine da su Luke Vibert koji se smatra tvorcem popularnog industrial zvuka i Aphex Twin snimili ploču  i ‘prodali priču’ da je to nešto što su iskopali iz dubina starih i prašnjavih sanduka. Bernard tvrdi da su ga takve glasine oduvijek zabavljale, a posebno ona gdje je Richard D. James bio uvjeren da iza Black Davil Disco Cluba stoji legendarni producent disco zvuka Giorgio Moroder.

Album je izišao  na dvostranom vinilu sa šest pjesama, a ako ga već niste imali prilike slušati, vrijeme je da poslušate Black Devil Disco Club, glazbeni elektronski projekt koji prema mnogim glazbenim kritičarima definitivno zaslužuje kultni status.

soundcloud.com/black-devil-disco-club