MDMA kao lijek

DEA, američka policijsko-obavještajna agencija za suzbijanje droge, dala je zeleno svjetlo za kliničko ispitivanje djelovanja MDMA-e u psihoterapijske svrhe.

Iako ju je još 1985. godine DEA svrstala među opasne droge bez poznatih medicinskih korisnosti i potencijalne za razvijanje ozbiljne psihološke i fizičke ovisnosti, MDMA je i prije toga nerijetko bila korištena u medicinske, ali i rekreativne svrhe. Nakon toliko godina ozloglašenosti, ova glavna komponenta ectasyja i molly – rado viđenih supstanci u rejverskoj kulturi – sada na mala vrata najavljuje promjene u poimanju korištenja psihodelika.

Kliničko ispitivanje bit će provedeno u Marinu u Kaliforniji. Budući da MDMA, kako su pokazala prethodna klinička ispitivanja, u psihoterapijskom kontekstu može pomoći pacijentima pri opuštanju, procesiranju teških emocija i razvijanju povjerenja prema terapeutu, i u ovom istraživanju ona će biti korištena kao pripomoć u radu s pacijentima koji pate od anksioznosti uzrokovane bolovanjem od teških, terminalnih bolesti. Istraživanje će uključivati 18 subjekata, a uvjet je dijagnosticirana terminalna bolest i s njom povezana anksioznost. Petero od njih dobivat će placebo, odnosno 0 mg MDMA-e, dok će ostali dobivati 125 mg, naravno u kombinaciji s psihoterapijom. Seanse će se odvijati u kontroliranim uvjetima i uz prisustvo liječnika, odnosno terapeuta Philipa Wolfsona, i ne, pacijenti drogu neće moći ponijeti kući.

Inače, istraživanje je inicirala MAPS – Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies – neprofitna istraživačko-obrazovna organizacija koja nastoji etablirati korisnost upotrebe psihodelika u medicinske i znanstvene svrhe i jedina u svijetu koja financira ovakva istraživanja. Ovo bi istraživanje trebalo trajati godinu i pol, a rezultati istraživanja bit će određeni pacijentovim povratnim informacijama i liječnikovim procjenama. Istraživači se nadaju da će kombinacija MDMA-e i psihoterapije pomoći pacijentima da se lakše suoče sa situacijom u kojoj se nalaze i zadrže pozitivne promjene koje su uspjeli postići tijekom terapije. Kako tvrde iz MAPS-a, MDMA-a pacijentima pomaže da se otvore i osjećaju ugodnije u društvu terapeuta te komuniciraju bez straha o svojim osjećajima.

Zbog desetljeća stigmatizacije, propagande i dezinformacija, put koji će psihodelici morati proći da bi postali legalno terapijsko sredstvo vrlo je dugačak, ali zato su ovakva istraživanja ohrabrujuća i dobra vijest. Istraživači se nadaju da će im ovo istraživanje pokazati koji je najsigurniji način korištenja droga i utabati put njihovoj dekriminalizaciji jer, dok god su psihodelici ilegalni, rizik od neodgovornog korištenja supstanci sumnjivog porijekla sve je veći.