Što mozak radi dok svira Burial?

Digitalni umjetnik objavio je video koji pokazuje kako mozak petogodišnjaka reagira na glazbeni stimulus, točnije – Burial.

Umjetnik Peter Crnokrak osmislio je projekt ‘What Need Angel’ kojim su vizualno prikazani moždani valovi za vrijeme slušanja glazbe. U projektu je korišten komercijalno dostupan elektroencefalograf (EEG) koji mjeri kvalitativne i kvantitativne promjene u moždanoj aktivnosti tijekom doživljavanja određenog stimulusa, u ovom slučaju auditivnih i vizualnih. Ključni subjekt u ovom projektu je 5-godišnjak kojeg je Crnokrak izabrao najviše zbog njegove dobi, odnosno činjenice da zbog nepoznavanja glazbenih žanrova neće biti skeptičan prema glazbi koju čuje.

U prvom dijelu projekta pomoću EEG-a snimani su dječakovi podražaji na glazbu u zamračenoj prostoriji, a u drugom je dječak bio izložen vizualnim stimulusima poput boja i animiranih geometrijskih oblika. Reakcije na vizualne stimuluse koje su odgovarale reakcijama snimljenim EEG-om na glazbene stimuluse potom su iskorištene za dizajniranje ‘arhitekture’ za vizualnu transkripciju glazbenog iskustva. Zanimljivo je to da je u projektu korištena Burialova glazba, konkretno stvari ‘Loner’, ‘Kindred’, ‘Hiders’ i ‘Come Down To Us’.

Cilj ovog projekta je razviti metodologiju pomoću koje bi osnovna biološka iskustava mogla biti vizualizirana, što bi u konačnici omogućilo razumijevanje emocionalnih reakcija na stimuluse. Pogledajte video.