Eduardo De La Calle: Ako se sve sastoji od zvuka i vibracije, jesmo li i mi glazba?

Ovaj španjolski techno genijalac, osim što je DJ i producent te pokretač labela Analog Solutions, ujedno je i majstor Bhakti yoge. Živi u izolaciji planine u Malagi, gdje si je složio i studio, vjeran je analognom pristupu produkciji, mašinama i sempliranju, a neka od gomile izdanja potpisuju mu, među ostalima, Modularz, Semantica i Cadenza. Tri je godine snimao dokumentarac ‘BEATZ – Divergences & Contradictions of Electronic Music’, putujući po gažama diljem svijeta i intervjuirajući razne ljude sa glazbene scene. Postavili smo mu nekoliko pitanja o njegovom radu i inspiraciji, a njegovi su odgovori, kao i glazba, nešto sasvim posebno.

Razgovarala: Daria Grudić
Photo:
Pablo Gallardo

> Techno i yoga su prve dvije stvari koje se pojave u gotovo svakoj medijskoj objavi o tebi. Što glazba i yoga znače za tebe, smatraš li da postoji određena poveznica između njih (osim tvoje glazbe)?

Riječ ‘yoga’ u prijevodu znači sjedinjenje uma, duha i tijela sa svime što jest. Glazba je umjetnost i ta dva pojma smatram itekako bliskima. Ako se sve sastoji od zvuka i vibracije, jesmo li i mi glazba? Ako prakticiramo yogu, hoćemo li spoznati tajne svijeta? Mislim da da.

Shtt IFa Hrc Vn Rcvtp M9Bgd FPr DRzb Ko 9LPF068gq Hnwg 2LV6Z8Gmno 5b C9mz Lttw K_7Qov WK1Xz Duj OF_g 2d 1Iwdb E9Bo Txx 3Ol N0Mg U2dp 6u 4wi ZG3i Hg USVLEB-_Lh8

> ‘Narada Das’ je prva i još uvijek najdraža tvoja stvar koju sam čula, a i nakon mnogih slušanja ponovno me oduševljava. Što zapravo znači ‘Narada Das’ i što te inspiriralo da ju snimiš?

Za takvu vrstu traka inspirira me Carl Craig i njegove stare stvari. Narada Das je osobni prijatelj Sri Krisne, stvoritelja univerzuma. Čitao sam svetu knjigu koja govori o Naradi i njegovim kozmičkim putovanjima.

> Kako izgleda tvoj proces produkcije, radiš li nešto posebno kako bi postigao ovoliku inspiraciju i ritam izdavanja glazbe?

Nastojim biti što svježiji i spremniji, a radim gotovo svakodnevno. Odradim svakodnevni program yoge prije odlaska u studio, a važna je i vegetarijanska prehrana, za koju smatram da je pokazivanje poštovanja prema sebi i drugima. Inspiracija i motivacija tada dolaze puno lakše i brže. 

> Da li bi mogao izdvojiti neki album ne-elektronske glazbe kao najdraži?

Da, svakako, za mene je to definitivno Miles Davisov ‘Kind Of Blue’.

> Što si naučio dok si radio na dokumentarcu BEATZ?

Naučio sam mnogo kroz svo to vrijeme, a izdvojio bih neku vrstu savjeta – želite li biti dobar DJ i producent, morate uložiti što više vremena možete u glazbu i kupovati ploče non-stop.

Možemo li očekivati neke novosti uskoro, na čemu trenutno radiš? Što se događa na tvom labelu Analog Solutions?

U lipnju izdajem prvi album, ‘The Intellinet Prophecy’, ali ne za Analog Solutions, već za Badance Records. U Analog Solutionsu je također uvijek akcija!

>> Pratite Eduarda De La Callea na sljedećim linkovima i za kraj poslušajte ‘Concierto De Aranjuez’ – traku koja magično spaja techno s klasičnom glazbom, a inspirirana je, između ostalog, skladbom Manuela De Falle. Nalazi se na EP-ju ‘The Methodical Machines’, na njoj Eduardo surađuje s pijanistom i gitaristom, a rezultat jednostavno morate čuti.

facebook.com/EduardoDeLaCalle 
soundcloud.com/eduardodelacalle 
discogs.com/artist/13020-Eduardo-De-La-Calle 

discogs.com/label/261961-Analog-Solutions

Photo Eduardo De La Calle (4) (1)